Защо звездите в България са на светлинни години от западните си колеги?

Pinterest LinkedIn +

Всеки поне веднъж в живота си е заявил твърдо или е дочул реплика на свой приятел, че в България няма и не може да има истински шоубизнес, следователно е немислимо да се говори за звезди, идоли, милиони фенове, милиони продажби и други подобни.

Всъщност в България има шоубизнес, който обаче е на светлинни години от този на Запад. И за съжаление има няколко причини за това, които като се допълнят взаимно, правят ситуацията в страната ни плачевна. Ето за какво говорим: 

 

1. Пазарът е малък

Дори и човек, в чиито вени не текат математически формули, би разбрал, че пазарът ни е ограничен. Представете си многомилионна Америка, в която само градове като Ню Йорк и Лос Анджелис бълват стотици хиляди актьори, певци, танцьори и хора на изкуството в различни жанрове. И има още повече хора, които могат да оценят техните заложби.

Многото специализирани училища, школи и студиа, предлагащи перфектни условия за образование, допълват картинката. И всичко това, сравнено със 7-милионна България, в която, образно казано, всички сме едно голямо семейство.

Тук е много вероятно да ти се изсмеят, ако дадеш на някой да чуе нещо с арт насоченост. Така наречената алтернативна музика, представяна от групи като Остава, Hayes & Y, Jin Monic, Bears and Hunters и др., е толкова ъндърграунд, че YouTube рядко може да сравни популярността им с тази на фолк и поп/рап изпълнителите. 

 

2. Отношението от типа "Толкова си можем"

В ерата на музикалните реалити формати, които незабелязано, но сигурно се промъкнаха в дома на обикновения зрител, се дава вид, че България е страната с най-надарените творци в света. То не са опити за влизане в кожата на гласовити дами като Селин Дион, Уитни Хюстън, Кристина Агилера, Beyonce или пък Марая Кери и техните световни хитове, то не са напъни. Не генерализираме, но кастингите сами говорят. 

 

3. Завистта е над всичко

Благодарение на социалните мрежи и честите откровения на звездите в тях ни става ясно, че лошите чувства доста често надделяват. В дъното на всичко могат да са разнообразни причини: свързани с професията (коя е с по-красивата рокля, кой има по-скъп клип, кой е получил държавна субсидия за снимането на филм и т.н.); тясно преплетени със забързания им личен живот (спомнете си грандиозната сага на плеймейтката и водеща Николета Лозанова и певицата Алисия заради любимия им футболистът Валери Божинов, продължила с години) и мн. др.

В такава благоприятна среда развитието на жълтата преса е напълно резонно. А каквото тя пропусне в цялостната картинка, "звездите" допълват сами.

 

4. Звезди еднодневки 

За тях отново трябва да благодарим на многобройните реалити формати. Въпреки че националните телевизии се броят на пръстите на едната ръка, то шоу програмите, с които те ни заливат, могат да си съперничат по количество с някои къде-къде по-заможни държави. В тях различни типажи хора се борят със зъби и нокти и тях да ги огрее славата. Едни успяват, но други попадат в бездната на неизвестността, откъдето не могат да намерят така желания път обратно.

Някой спомня ли си още за Пеньо от Big Brother или пък за Милен от Music Idol? Всички им бяха големи фенове за около 10-15 минути. За много хора днес обаче тези имена ще си останат само имена.

 

5. Страст към копиране

Присъща черта още от зората на 90-те. Ако обърнем специално внимание на музиката и се върнем назад във времето, ще видим, че сръбското творчество е било източник за нашето вдъхновение. Тази тенденция се запазва и до днес, но вече мащабът й е доста по-широк. Показвали сме ви как поп фолк звездата Анелия се е повлияла от работата на Beyonce и Кристина Агилера, както и как Николета Лозанова заимства визии от Rihanna и Ким Кардашиян. 

Последната капка в морето е и скандалът около песента на Галена "Мама Ураган", в която Веси Бонева припозна своето парче "Разпалвам микрофоните". Оказа се, че в основата на всичко са хората от Krisko Beats, които са работили с Галена. А самият Криско обърна внимание на съществуването на подобното парче The Way You Love Me на американката Кери Хилсън, което превзе чартовете преди няколко години. 


Сподели.