Защо болните от диабет са по-склонни към инфекции

Pinterest LinkedIn +

В публичното пространство през последните години започва да се дискутира все по-често темата за захарния диабет. Причината се корени в огромния брой новозаболели ежегодно. Статистката казва ясно, че диабетът вече е пандемия.

Поради високата си кръвна захар, хората страдащи от диабет, са значително по-предразположени към развитие на различни инфекции. Лекарското мнение е категорично, че диабетиците попадат към онази част от населението, която е по-податлива на инфекции. Опасен за тях обаче може да се окаже и силния стрес. При страдащите от захарна болест, стресът сам по себе си води до отделяне на стресови хормони, които се противопоставят на инсулина и това води до влошаване на състоянието на диабетика.

Днес ние ставаме свидетели и на социална изолация, която се налага в следствие на коронавируса. Тя безспорно води до депресия в някаква степен, а това е предпоставка за влошаване на диабета.

Нещо изключително важно за хората с диабет тип 2 е ниската двигателна активност. Социалната изолация благоприятства заседналия начин на живот, което е опасно и е необходимо да се предприемат своевременни мерки по въпроса.

Именно онези от нас, които са с наднормено тегло и с поставена диагноза диабет, са сред най-застрашените от развиване на инфекция. Затлъстяването в комбинация с високото кръвно налягане са фактори, които не бива да се неглижират. Според ендокринолозите около 40% от диабетиците имат и хронично бъбречно заболяване.

Обобщени всички тези неща са индикатори за една предразположеност към различни инфекции. Лекарите съветват пациентите си да не пропускат регулярните прегледи, а също и да направят изследвания за бъбречна функция и сърдечен статус.

Хората с поставена диагноза захарен диабет трябва да спазват специална диета. Приемът на витамини е изключително важен, особено когато се цели повишаване на общия имунитет и спирането на вирусите, които могат да доведат до развитие на инфекция.

Сред витамините, които са жизнено важни се нарежда витамин Д, който в случай, че не успяваме да си набавим навън, можем да приемаме като хранителна добавка след предписание от специалист.
Сподели.