Състезание по катерене за деца даде старт на кампанията "С диабет към върха"

Pinterest LinkedIn +

Над тридесет деца взеха участие в първото състезание по катерене под наслов "С диабет към върха" в събота, 13.01.2018 г. Събитието е част от едноименната благотворителна кампания на Сирма Медикъл Системс, разработчик на едно от най-популярните приложения за диабетици с света – Diabetes:M. 

Състезанието бе организирано с помощта на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и на алпиниста Боян Петров, който имаше отговорната задача да подготви маршрутите и да бъде главен съдия на надпреварата. Негови помощници в обучението на децата за безопасно катерене бяха инструкторите от най-модерната зала на Балканите − Walltopia Climbing Center, където се проведе инициативата.

Участниците бяха разделени на две възрастови групи – 6 до 10 години и 11 до 18 години. Те показаха катерачните си умения на два учебни маршрути в категориите "Скорост" и "Трудност". По време на надпреварата някои от малчуганите показаха завидни способности и впечатлиха дори осигуряващите ги инструктори.

В края на състезанието на импровизиран подиум Боян връчи наградите на победителите и в двете възрастови групи. Призьорите в категорията "Трудност" получиха медали и грамоти, а награди за участие получиха всички останали състезатели.

При най-малките със златото се окичи 9-годишният Борислав Димитров, следван от Владимир Иванов и Мартин Чавдаров (7 г.). При тийнейджърите след оспорвана надпревара и "суперфинал" златното отличие грабна 15-годишният Светослав Стоянов, следван от 11-годишната Аделина Чанева и 12-годишната Лина Шопова. Сребърната медалистка Аделина получи и допълнителна награда заради отличното си представяне. Специални награди получиха "най-надъханият" участник – малката Габриела Демирева, и най-младият − 5-годишният Александър Иванов.

"Целта на тази кампания е да покаже на децата и младите хора с диабет, че нищо не е отвъд техните възможности. С малко помощ, дисциплина и правилните средства за мониторинг и контрол на състоянието им те могат да постигнат всичко, което пожелаят. Точно към това се стремим и при разработката на приложението Diabetes:M – да предоставим на хората с диабет един добър инструмент, който да им помага в ежедневието със заболяването. Изключително благодарен съм на Боян Петров, Елисавета Котова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, както и на мениджърите и инструкторите в катерачния център Walltopia, които прегърнаха инициативата и направиха всичко възможно кампанията да стартира с такъв успех. До края на годината планираме още няколко благотворителни събития, които имат за цел да мотивират младите хора по пътя към върха", сподели Иван Йорданов, маркетинг мениджър на Сирма Медикъл Системс.

Сподели.