Забраниха на вещиците в Свазиленд да се издигат на повече от 150 метра

Pinterest LinkedIn +

Новоприет закон забрани на вещиците в Свазиленд да се издигат с метли на повече от 150 метра. Ограничението е свързано с безопасността на кацащите и излитащи самолети в африканската държава и е насочено не само против местните магьосници, а и срещу всякакви летателни обекти като детски самолети, хеликоптери и хвърчила.

Повод за приемането на мярката станал частен детектив, който предизвикал смут в Свазиленд, ползвайки радиоуправялем хеликоптер, снабден с камера, за да събере информация по свой случай.

"Вещица върху метла не трябва да лети на височина над 150 метра", заяви възмутеният шеф на гражданската авиация в страната Саебло Дламини, по чието настояване е приет новият закон.

Магьосничеството в кралство Свазиленд, където масовата част от населението живее с по-малко от долар на ден, е широко разпространено. За сериозното отношение на властите по темата говори и актуално предложение на местен депутат да бъдат облагани с патентент данък всички лечители, общуващи с духове.

Въпреки новото ограничение африканските вещици не могат да се оплачат от лошо отношение, като се има предвид, че само преди няколко века европейските им колежки са били изгаряни на клада.

Сподели.