Забавни филмови реплики: 5 емблематични български продукции, чието творчество споменаваме всеки ден

Pinterest LinkedIn +

Българското кино е родило цветущи фрази, познати дори и на младите, но често без да подозират от къде произлизат всъщност

Социалните мрежи ежедневно бълват мемета, вдъхновени от обществения и политически живот у нас.

И когато преди месеци активно се споделяше фразата: „Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият“, в онлайн забавлението участваха доста от младите хора, но вероятно без да подозират, че тя произлиза от филма „С деца на море“.

Създадената през 1972 г. българска игрална продукция на режисьора Димитър Петров е по сценарий на Братя Мормареви и разказва за перипетиите на група деца, отишли на лятна почивка в Несебър заедно с родителите си. 

От същата история на лента са репликите: „Когато ти плащат, е командировка, а когато си плащаш, е курорт“, „Имам да спя още десет минути и идвам“.

От 1972 г. е и филмът „Момчето си отива“ на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Георги Мишев. Главният герой Ран има култовата реплика: „Една боза от шест стотинки“, но докато днес тя не е толкова актуална, друга запомняща се е невъзможно да не сте чували в мъжка компания: „Ай, ожени се, че да има време да се разведеш“. Песента „Хора и улици“ от филма, в изпълнение на Мими Иванова и Борис Годжунов, остава една от най-популярните от родната поп музика. 

Обръщайки поглед малко по-назад във времето, ще се пренесем в 1977 г., когато на екран излиза драмата „Мъжки времена“ по едноименния разказ на Николай Хайтов и с елементи от неговата „Сватба“.

От него е и вечното послание, родено от репликата: „Едно е да искаш, друго да можеш, трето и четвърто е да го направиш“.   

Три години по-късно на бял свят идва и „Дами канят“, където Стефан Данаилов успява винаги да ни накара да се усмихнем с думите си: „Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи!“. Друго запомнящо се изказване от базирания на романа на Георги Мишев филм е: „Като говориш с мен, ще мълчиш!“. 

Опасен чар“ от 1984 г. е с участието на легендата Тодор Колев, от където бележат началото си прочути фрази, а сме сигурни, че те намират приложение в закачките ни и днес: „Роднина, милиционер, роднина, милиционер…“, „Икономията е майка на мизерията“, „Лошо, Седларов, лошо!“, „Куче. Куче-касичка…“, „Парите са тор, от която изникват красиви цветя“.

Ако вече се замисляте дали изобщо сте запознати със сюжета на споменатите заглавия, не пропускайте да им отредите специално внимание следващия уикенд, като може да гледате българско кино онлайн на 7arts.bg.

Сподели.