10 от най-добрите филми на съвременното българско кино

Pinterest LinkedIn +

След годините на прехода доста български филми доказаха желанието на родните режисьори да догонят големите имена в киното. Представяме ви 10 от филмовите заглавия, които заслужават да отнемат от нашето време.

Love.net


Една история за връзките, които създаваме в интернет. Там, където всеки показва себе си. Развиват се 4 сюжетни линии. Love.net печели 3 награди – за сценарий, за главна женска роля и за режисьорски дебют – на фестивала "Златна роза".

"Шивачки"


Три момичета попадат в агресивния свят на столицата. Живеят в мизерна квартира, две от тях работят в месарница, а третата избира да си намери богат съпруг. По ирония на съдбата след време той става собственик на фирмата, в която работят старите й приятелки. "Шивачки" ни кара да се замислим за женското приятелство.

"Лов на дребни хищници"


Филмът пресъздава съдбата на тийнейджърите в обърканите времена, в които живеем. Главните герои са четирима приятели, които в стремежа си да съберат пари, за да отидат на море, отвличат котката на богата дама с цел откуп. Развива се и втора история в мафиотските среди, а двете сюжетни линии се свързват по най-трагичния начин – в престрелка по погрешка е убит един от тийнейджърите.

"Мила от Марс"


16-годишната Мила бяга от опасен мъж, който я принуждава да проституира. Момичето попада в далечно село, а хората там й дават дом и й помагат да започне нов живот. Съвсем скоро обаче Мила разбира, че самотните старци отглеждат марихуана, а в селото се намира нелегалната плантация на мъжа, от когото тя бяга. Лентата печели "Златна роза".

"Писмо до Америка"


Това е филм, който не е за забавление и се възприема по-трудно. Посланието, което носи, е дълбоко. Главният герой има за цел да излекува най-добрия си приятел от тежка болест, като намери необичайно лекарство за болестта му – песента "Пуста младост", която може да изпее само една възрастна жена от родопско село. "Писмо до Америка" печели голямата награда на фестивала "Златната ракла".

"Източни пиеси"


Филмът е отличен на редица международни фестивали. Лентата разказва историята на двама отчуждени братя – единият е художник-дърворезбар, борещ се с метадонова зависимост, а другият – гимназист, въвлечен в нацистка банда. Братята се изправят един срещу друг в конфликт с расови противоречия.

TILT


TILT е историята на четирима приятели, които искат да отворят собствен бар. Хванати от полицията да разпространяват нелегално порно филми, съдбата им тръгва в различни посоки. Бащата на главната героиня е готов на всичко, за да я раздели с приятеля й и да я "вкара в правия път". На този фон се разгръща картина от близкото минало на Източна Европа – съдбата на икономически емигранти, корупцията, несбъднатите мечти и изгубените приятелства. Филмът печели положителните отзиви на всички филмови критици в Европа.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"


Това е най-мащабната българска продукция за последните 20 години. Филмът разказва историята на Алекс, който с помощта на дядо си предприема пътешествие в търсене на самия себе си. Детството му е помрачено, след като семейството му решава да емигрира. 25 години по-късно Алекс се озовава в немска болница след тежка катастрофа, отнела живота на родителите му. Дядо му го измъква от болницата и заедно тръгват на път. По време на пътешествието паметта на Алекс се възвръща, а с нея – и желанието му да живее.

"Операция Шменти капели"


Първоначалното заглавие на филма е "12.10". Разказва се за абсурдно престъпление, извършено от абсурден престъпник. Върху тази основа сценаристът Влади Въргала наслагва смешни, тъжни, дори страховити последствия от прехода. В цялата драматичност на филма има много смях и екшън.

"Стъпки в пясъка"


Темата за младите хора, напуснали родината, винаги вълнува. Филмът може да ни накара да плачем, да се смеем, да помислим философски за живота. Образът на главния персонаж е от прехода – емигрант, който се опитва да намери себе си и родината си. Историята във филма е по действителен случай.

Сподели.