Башар Рахал - големият космополит на новото българско кино

Pinterest LinkedIn +

Немалко български актьори могат да се определят като успели, но Башар Рахал със сигурност е една стъпка пред повечето от тях. Използвайки характерното си излъчване, той е популярен не само в България, но и в Холивуд, където участва в някои големи продукции.

Актьорът е роден в Дубай, ОАЕ, в семейството на баща ливанец и майка българка. Прекарва част от детството си в Дубай, след което се мести заедно със семейството си в България.

Още от малък започва да развива актьорския си талант с участия в телевизионни предавания, скечове и постановки в театъра. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов, а съученици са му също класни актьори като Иван Бърнев, Стефания Колева, Асен Блатечки и др., формиращи поколение, което в момента е на върха на силите си и доминира в българското кино, телевизия и театър.

Въпреки всичко Рахал се измества да живее в САЩ през 1999 г., където продължава да работи в киноиндустрията. Бързо се ориентира в обстановката и още от самото начало му предлагат участия в няколко филма. Постепенно нещата за него и семейството му потръгват и неусетно зад гърба си има вече десетки роли.

Не винаги многото участия носят пълно удовлетворение на актьора. Поради арабския си произход, често получава еднотипни роли, независимо от таланта, който притежава. Това е и една от причините да се върна в България за участие в сериала "Стъклен дом".

В продукцията, станала един от най-обичаните и популярни български сериали, Рахал влиза в ролята на безскрупулния Стефан Шакалиев – Шаки. Персонажът е един от най-мразените в българския ефир, а самият актьор споделя на шега, че феновете на поредицата често показват ненавистта си към него, когато го видят на улицата.

Докато семейството на Рахал прекарва повечето време в САЩ, той работи по "Стъклен дом", който вече завърши, а също се снима и в два нови български филма – драмата на Ивайло Христов "Стъпки в пясъка", в която Башар Рахал си партнира с Иван Бърнев и Яна Титова, както и екшън комедията "Корпус за бързо реагиране".

Макар и да живее в САЩ, никой не се съмнява, че Рахал обича и подкрепя българското кино и въпреки че финалът на "Стъклен дом" отдавна е факт, едва ли ще мине много време преди да видим актьора в някой нов български филм. Междувременно, докато стане това, той се е отдал на почивка със семейството си по българското черноморие и убива времето с любимите си водни спортове.

Сподели.