YouTube Страната на Чудесата: Тук дори Ребека Блек може да е известна!

Pinterest LinkedIn +

YouTube има много хубави страни като например, че дава възможност на хората от цял свят да си пуснат камерата на компютъра и да кажат на света, каквото имат да кажат. Друг e въпросът, че има много хора, които е по-добре да спестят на останалите това, което имат да казват.

Ефектът YouTube е двуостър, защото най-гледаните клипове не са задължително най-добрите, а просто тези, които предизвикват първосигнална реакция. Реакция като 3 млн. гледания на ден и повече от 53 млн. гледания до този момент (които отвяват костюмите от месо и ражданията от яйца на Lady Gaga). Гостувания по телевизията. Договор за албум.

Представите за музика в YouTube за пореден път бяха преобърнати, този път от сензацията Ребека Блек, чиято песен Friday й донесе международна популярност сред онлайн потребителите, една част от които вече са твърдо убедени, че щом тя може да стане хит в интернет, значи и те могат, а друга част вероятно вече събира пари за екзорсизъм на Ребека.

Коментарът на един от тях разкрива тактическата схема на голяма част от фабрикуваните изпълнители: "Ние не те мразим, защото си известна. Ти си известна, защото те мразим".

Friday излезе в интернет на 10 февруари, но чак през март избухна истерията около парчето, след като E! Online и CNN Showbiz първи отразиха напъните на Ребека и реакциите около тях. Въпреки евтиния клип, тоталното творческо безсилие в текста на песента и факта, че хореографията изглежда сякаш пиян оператор на някоя сватба е снимал непълнолетните шаферки да конвулсират на песен на Джъстин Бийбър, новината бързо стигна до големите блогове и оттам започна да обикаля онлайн медийте.  


След гостувания в Good Morning America и The Tonight Show With Jay Leno, Ребека Блек вече е в обсега на големите медии в Америка и се стяга за следващата стъпка, след като се разчу, че родителите й наемат адвокат, PR и мениджър - Джон Макинтий, който твърди, че към нея има сериозен интерес от няколко големи лейбъла и цялата истерия в YouTube е само в нейна полза в преговорите.

Същите преговори за същите договори вече ангажират дори деца, след като ТВ физиономията Саймън Коуъл подписа с 10-годишната певица Хедър Ръсел, а 14-годишният Грейсън Чейнс получи петминутната си слава след YouTube изпълнение на Paparazzi на Lady Gaga през 2010 г.

Всъщност, вратата на YouTube за всички тях беше отворена от тийн звездата Джъстин Бийбър. Неслучайно наскоро 13-годишната Ребека призна, че в стаята си има специален кът, посветен на Бийбър. Блек дори изяви публично желание да запише дует с идола си, единственият отговор на което дойде от Twitter страницата на тийн звездата.


Оплетен в текста на Friday, Бийбър коментира: "Неделя идва след събота?! Доста шантаво". Самият Джъстин може и да е поредният наследник на една дълга традиция от тийн звезди, част от които и в по-зрелите си години продължават да се държат като тийн звезди като Бритни Спиърс и Линдзи Лоън, но един по-особен факт от историята му създава условия за това хиляди непълнолетни да се засилят да стават "звезди".

Бийбър започна своята кариера от клип в YouTube, качен от майка му, който постигна рекордна гледаемост от над един милион и извади момчето от онлайн анонимността. Екипът зад него използва максимално инерцията, която Джъстин придоби в сайтовете за видео споделяне, осъзнавайки, че YouTube е най-достъпната трибуна за изпълнители от всякакви жанрове и възрасти.

Популярността в интернет, независимо дали с положителен или отрицателен знак, е първата крачка към генериране на приходи от един музикален продукт, което превръща сайтове като YouTube в един огромен пазар, за който вече се снимат специални клипове, промота, трейлъри, а вече дори и филми.


Потокът от информация, който се захранва от самите потребители, недвусмилено подсказва какво привлича аудиторията, независимо дали тя го възхвалява или го заплюва. Нещо повече, YouTube изглежда предлага по-добра среда за изгряващи изпълнители от медиите и лейбълите, най-вече заради бързия и масов характер на предлаганата продукция.

На всеки концерт пред изпълнителя има стена от мобилни телефони, които заснемат събитието, което означава, че той ще се появи в интернет на другата сутрин, независимо дали изявата му е била отразена от медиите. В този смисъл, за първи път в историята, медиите консумират, а не създават истории. Феновете вършат това, като предават непосредствена информация, без тя да притежава нищо повече от натуралистичната си картинност. Тази информация е светкавична, не се нуждае от обработка и е изключително достъпна.

Чрез YouTube Барак Обама спечели голяма преднина в президентската си кампания, след като лавинообразното мултиплициране на посланията му спечели младежите в интернет на негова страна. По същия начин, един тийнейджър се превърна в любимец на другите тийнове, без в началния етап това да е свързано с лейбъли и мениджъри, защото едва след пробива в YouTube, Джъстин Бийбър бе забелязан и мина под крилото на Usher и неговия лейбъл.


Поради всичко това, имиджът на Бийбър в интернет е излъскан до крайност - мениджмънтът му усилено работи в мрежата, снабдявайки информационните потоци с нови и нови филмчета от него и за него, докато юзърите съзнателно или не, се включват в играта и добавят про- и анти- Бийбър материали. За сегашните деца, които комуникират много чрез интернет с връстниците си, Джъстин Бийбър е повече от достъпен в Twitter, а в първите си YouTube прояви хлапето-звезда пее в тийн стаята си, която прилича на тийн стаите на феновете му.

Както Ребека Блек, той настоява, че е просто обикновен тийн точно като тийн феновете си с тази разлика, че парите, които тийн феновете харчат от джобовете на не-тийн родителите си, отиват в неговия тийн джоб.

На това разчитат и от тайнствения лейбъл на Ребека Блек - Ark Music Factory. За него не се знае почти нищо, освен че е "лейбъл и социална общност за музиканти, банди и продуценти". За да влезе в общността и да има възможността да смае света с Friday, майката на Ребека Блек е платила разходи от 2 хиляди долара, което е огромна сума за некачествения продукт, чрез който дъщеря й и други кандидат-звезди от Ark Music Factory като Аби Виктор, Алана Лий и Аманда Уилямс се излагат пред целия свят в името на популярността.

Сподели.