Yakuza 4

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън - приключенска игра Година: 2011 Разработва: CS1 Team Издава: SEGA Платформа: PS3

Успехът на култовата Grand Theft Auto серия неизбежно роди редица клонинги - игрални заглавия, които се опитваха да предложат сходна или дори подобрена концепция. Всеки един от тези проекти се опитваше да формира своя собствена и неповторима индивидуалност - от базирания на популярните герои на Марио Пузо The Godfather, през почти дословно копиращия играта на Rockstar - Saint's Row, до серията, за която ще стане дума сега - Yakuza на Sega.

В четвъртото поред издание на поредицата, дело този път на студиото CS1 Team, основен декор за ставащото ще е град на име Kamurcho или Kamuro City. Точно по начина, по който Либърти Сити от Grand Theft Auto споделя доста общи черти с реално съществуващи метрополиси като Чикаго и Ню Йорк, така и Kamuro е попил много от бляскавото очарование на японската столица - Токио.

Именно моделирането на градската среда е една от новостите, с които Yakuza 4 превъзхожда предшествениците си. Макар все още да е далеч от тоталната интерактивност и отворения свят на GTA, играта вече предлага много повече възможности за свободно изследване на Kamuro и изпълнение на странични задачи извън основната история.

Отделно, Yakuza 4 предлага значително изобилие от занимания – игра на голф, забавления в напълно пълноценни кареоке барове и дори посещения в пийп шоу клубове с една допълнителна екстра - да обучите ваша собствена стриптийз танцьорка и да я експлоатирате както намерите за добре.

Визуално играта също е претърпяла сериозна трансформация и изглежда значително по-добре от предшествениците си. В същото време, динамиката на геймплея не се е променила особено, което е добра новина за всички фенове на серията.

Yakuza 4 проследява историята на четирима ключови герои, чиито житейски линии в един момент се преплитат по изключително умел начин. Всеки от основните персонажи притежава свой собствен и неповторим колорит - от първия (хронологичен) протагонист, с който ще ви запознае Yakuza 4 - Шун Акийама, лихвар от подземния свят с много особени разбирания за финанси и лихви, до заклетия моралист и управител на сиропиталище - Казума Кирю. Междувременно ще се запознаете и с корумпирания полицай Масайоши Танимура, както и с бившия Якуза бияч Таида Саеджима, чиито дни в Kamuro са преброени, тъй като вездесъщата японска мафия е издала смъртната му присъда.

Сюжетът е поднесен по характерния за серията начин - в поредица от изключително впечатляващи и отлично режисирани анимирани сцени, между които ви очакват основно брутални юмручни двубои - все запазени марки на всички Yakuza игри.

На финала, част четири е несъмнено подобрение за установената формула на оригинала и двете досегашни продължения във всяко едно отношение, като в същото време успява да утвърди индивидуалния облик на поредицата, вместо да се опитва да имитира още по-точно Grand Theft Auto. Палци горе за SEGA и CS1 Team!


Сподели.