WizTree - открийте лесно и бързо какво ви "яде" пространството на диска!

Pinterest LinkedIn +

Тъкмо когато класическите твърди дискове прехвърлиха обеми от средно по 1 терабайт, а всички ние бяхме започнали да забравяме какво е това ограничено пространство за съхранение на данни, взеха, че дойдоха SSD устройствата и развалиха купона.

Понеже, виждате ли, това, което осигуряват те, изкушава. Много при това! Защото истината е, че SSD е първият наистина смислен РС ъпгрейд, който повечето от нас могат да си позволят от доста време насам. След години наред, в които бяхме свикнали всяко следващо поколение компютърен хардуер да ни носи по няколко (рядко няколко десетки) процента по-висока производителност, на сцената се появиха SSD дисковете и направо ни разбира с тяхната оферта за повишаване скоростта в ПЪТИ.

Като всяка нова технология обаче и те си имат слабости и една от основните е, че цената на мегабайт съхранена информация, която те предлагат, е скандално висока. Респективно в момента масовите SSD устройства (да се чете: тези от най-достъпния клас) рядко могат да се похвалят с повече от 128 GB обем.

Отделно SSD са леко капризни и за разлика от добрите стари твърди дискове не е добра идея да ги натъпчете до пръсване - ако свободното пространство върху тях падне под 30% от капацитета им, сривът в производителността е значителен и цялата идея за използването им се обезсмисля.

Как обаче човек да държи под око една толкова своенравна операционна система като Windows? Как да знаем какви и (по-важното - с какъв обем) файлове тъпче тя по знайните и незнайни папки, които създава по системния ни диск?

Разбира се, за целта има измислени специални сервизни програми като TuneUp Utilities например, но те са доста обемисти, понеже включват редица допълнителни екстри, а на всичкото отгоре са и платени.

За сметка на това WizTree не е! При това тя изпълнява само една-единствена функция и тя е да ви осведомява бързо и навреме за своеволията на Windows!

За по малко от 4 секунди може да сканира вашия SSD диск и да ви каже точно какви файлове има по него и - което е по-ключовото - какво пространство заема всеки един от тях.

Освен че извежда данните от сканирането в доста удобни таблици и чартове, WizTree автоматично ще ви покаже и класация на 1000 от най-обемистите файлове, които е открила по SSD устройството или твърдия ви диск.

Въоръжени с тази информация, по-късно можете да извършите бърза хирургическа интервенция и да отстраните ненужните файлове или дори цели папки, заемащи скъпоценното ви дисково пространство.

Ще се изненадате какво огромно количество боклук ще откриете по този начин - особено ако дълго време сте използвали Windows без да го преинсталирате.

Нашият бърз скан например установи цяла директория, пълна с временни копия на цифрови снимки, които са били обработвани с Photoshop и след това не са били изтрити надлежно (както би било коректно). Разбира се, вината тук е по-скоро на Photoshop отколкото на Windows, но заетото пространство си е заето пространство.

Сподели.