Windows Phone 7.8 – нещо като Windows Phone 8 за хора с по-стари телефони

Pinterest LinkedIn +

Ако сте от хората, пожелали телефон с Windows Phone, но не сте били достатъчно търпеливи, за да дочакате най-новата осма версия на мобилната OS на Microsoft, то имаме за вас две новини. Лошата е, че щом сте се сдобили с устройство от класа на Nokia Lumia 900, 800, 710 или 610, най-добре забравете за Windows Phone 8.

Според Microsoft промените в ядрото и кода на новата OS са толкова драстични, че хардуерът, проектиран за работа с версиите преди 8 (7 и 7.5 Mango), е неспособен да се справи с тях и съответно ъпгрейд е невъзможен.

Доколко е така тепърва предстои да разберем, макар че изобщо няма да се учудим, ако след време видим неофициални модификации, позволяващи това да се случи.

Засега обаче това е версията на Microsoft и ако сте пропуснали да се запознаете с тази малка подробност преди да си купите Windows Phone телефон от предходна генерация, проблемът остава за вас.

Но тъй като в началото казахме "две новини", ето ви и добрата: дори при това положение не сте съвсем "прецакани", тъй като софтуерният гигант все пак възнамерява да пусне обновена версия на стария Windows Phone (7.5). Тя обаче няма да предлага пълната функционалност и всички екстри на осмицата и ще е преходен вариант с пореден номер 7.8.

В някои страни (САЩ основно, което не е изненада) тя вече е налична за някои модели устройства с обещанието в срок до месец-два да е достъпна и за всички останали притежатели на Windows Phone телефони.

Всъщност ако нямате търпение да видите новостите, можете да го направите и веднага, сваляйки си така наречените custom ROM файлове с ранната версия на ъпгрейда (например от тук http://www.wp7roottools.com/index.php/developer-blog/97-windows-phone-7-8-rtm ), но тъй като става дума за неофициално разпространено копие на 7.8, ако при инсталацията повредите телефона си, отговорността (и разходите по евентуалния ремонт) са изцяло ваши.

В този ред на мисли основният и най-главен въпрос, който възниква, е "Заслужава ли си?"

Трудно е да се каже – преценете сами. Засега я известно, че 7.8 ще предлага нов изглед за стартовия екран на телефона (вече ще се изобразява логото на Windows Phone 8, макар версията да не е пълноценна осмица). Променени ще са и логата на системни папки като Games, Office, Windows Phone Store.

Подобрения ще има и по така наречения lock screen. При заключен телефон на дисплея ще се изобразява динамичен тапет и различни уведомявания за получени съобщения (отново по подобие на сходните функции, реализирани в WP8). Предполага се също така, че версия 7.8 ще включва подобрена апликация за управление на камерата с възможности за групови снимки, панорама и самоснимачка.

Интересна функция ще е и поддръжката на Wi-Fi споделяне, позволяващо съвместно използване на интернет връзката на телефона от други устройства (нещо, което iPhone предлага доста отдавна), както и опция за заглушаване на аларма или входящо позвъняване при обръщане на телефона с лицето надолу.

Всичко това, разбира се, попада пак в графата "добри новини". Но ето и лошите – в 7.8 ще липсват опции като подобрения мултитаскинг (многозадачна работа) на версия 8, поддръжката на NFC технология и процесори с повече от две ядра, както и последната ревизия на Internet Explorer 10. Както може да се очаква, всички бъдещи ъпдейти за WP8 също няма да са достъпни за телефоните с версия 7.8.


Сподели.