Пет безплатни от Microsoft

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че през годините си спечели огромна популярност и завзе на практика 100% от РС десктоп пазара, през годините Microsoft отнесе и доста негативи. Както се казва - не можеш да спечелиш няколко милиона приятели без да си завъдиш и известно количество врагове.

Така де, той изразът е за Facebook, но схващате идеята. Едно от най-честите обвинения към софтуерния гигант е в алчност. Честно казано, в това има известен резон предвид факта, че Microsoft много рядко "развързват кесията", предоставяйки безплатни или намалени версии на продуктите си (поне в сравнение с други софтуерни компании).

Въпреки това в реалния живот изцяло черни или изцяло бели крайности на практика не съществуват – всичко е нюанси на сивото. Ако на някой не му се вярва, да погледне по-надолу. Там сме подбрали пет от най-приятните изключения от правилото: безплатни програми и услуги, предлагани от Microsoft.

Сглобете си панорама

Една от най-готините функции на съвременните софтуерни продукти за редактиране на цифрови изображения е опцията за свързване на серия от снимки в голяма, впечатляваща панорама.

За целта ви трябва само подходяща поредица от карти и... програма като Photoshop (трицифрена сума в долари, ако го взимате легално). Но има и безплатна алтернатива. Тя се нарича Image Compose Editor и се разпространява напълно свободно от Microsoft. Можете да я свалите от тук.

Виртуози в офиса

Ако работите с Microsoft Office приложения (вероятността е голяма), няма нужда да губите ценно време, за да оформяте по специфичен начин конкретна презентация, електронна таблица или документ.

За да ви помогнат, Microsoft предлагат огромна база с предварително създадени шаблони, достъпни за свободно сваляне онлайн. Така че преди да се захванете с "ръчно оформление", пуснете първо едно бързо търсене в http://office.microsoft.com/bg-bg/templates/

Възхитете се на звездното небе

Ако гледката на хиляди звезди по небосклона ви очарова, можете да й се наслаждавате винаги, когато пожелаете, благодарение на един от най-интересните безплатни проекти на Microsoft Research.

Той се нарича WorldWide Telescope и ще го откриете на http://www.worldwidetelescope.org/

Освен прекрасни кадри от космическия телескоп Хъбъл в сайта ще намерите и още доста други изображения – от марсианската експедиция на Кюриосити например.

Намери ми илюстрация

Търсенето на подходящо изображение, с което да онагледите ваша презентация или писмен материал, понякога може да се окаже доста трудоемка и отнемаща твърде много време задача.

Вместо да ровите из целият уеб защо не опитате да намерите каквото ви е нужно в картинните галерии на http://www.office.microsoft.com/en-gb/images?

Може да стане по-бързо и да откриете точно каквото ви трябва без много усилия.

Ела да полетим

"Come fly with me, let's fly, let's fly away"... Спомняте ли си това прекрасно парче на Франк Синатра?

Точно това ви предлагат и от Microsoft с напълно безплатната версия на един от най-реалистичните и популярни летателни симулатори Microsoft Flight.

Базовата версия ще намерите на http://www.microsoft.com/games/flight/ и, разбира се, предлага ограничен брой самолети и писти, но във всяко друго отношение е напълно функционална.

Сподели.