Wim Wenders специален гост на София филм фест 2007

Pinterest LinkedIn +

На 11-то издание на София филм фест, който ще се проведе между 1 и 11 март 2007 г., специален гост ще бъде известният режисьор Вим Вендерс (Wim Wenders).

Гостуването на смятания за емблема на световното независимо кино режисьор е подаръкът, който организаторите поднасят на феновете по повод присъединяването на България към Европейския съюз.

По време на фестивала ще бъдат представени ретроспективно близо 20 игрални филма на Вендерс, а гостуването му ще бъде придружено от различни съпътстващи събития, сред които фотоизложба с творби на режисьора и съпругата му Доната Вендерс.

След края на фестивала по българските кина ще бъде разпространен филмът му "Земя на изобилието", с който завършва L.A.-трилогията на режисьора, част от която са още "Краят на насилието" и "Хотел за един милион долара". Филмът разглежда проблемите, свързани с бедността и параноята в САЩ след трагичната дата 11.09.2001 г.

Освен като режисьор със завидна филмография зад гърба си, Вим Вендерс е известен и като сценарист, продуцент, актьор, автор на книги и есета. Негово дело са и два клипа на U2 ("Stay-Faraway, So Close!" и "The Ground Beneath Her Feet"). С Боно го свързва и награденият със "Сребърна мечка" "Хотел за един милион долара", създаден по идея на фронтмена на U2, който е и автор на музиката.

Като признание за таланта и новаторското творчество на Вим Вендерс при гостуването си в България режисьорът ще получи наградата на София на Столична община за цялостния си принос към развитието на световното киноизкуство.
Сподели.