"Waymo" учи полицаи какво да правят при катастрофа с автономна кола

Pinterest LinkedIn +

Компанията на "Alphabet" се опитва да помогне на полицията, пожарната и лекарите, като ги учи какво да предприемат при "грешка на самоуправляващ се автомобил".

Компанията за автономни автомобили "Waymo" на холдинга "Alphabet", който обединява отделните бизнесите на Google, е започнала да помага на полицаи в САЩ в обучението им какво да правят при катастрофа на самоуправляваща се кола. Обученията са започнали с полицаи, пожарникари и лекари от бърза помощ в Аризона, Тексас, Калифорния и Вашингтон, съобщава "Engadget".

Курсът включва и препоръки за правилни реакции при "грешка на самоуправляващ се автомобил". Колите са програмирани да спрат на безопасно място след удар или при някаква грешка в системата. Те трябва да направят същото и ако сензорите са замърсени от кал, сняг или не работят добре заради лошо време. При всеки инцидент колата трябва да изпрати информация за него до сървърите на компанията.

Автомобилите на "Waymo" могат да разпознават сирените на автомобилите със специален режим на движение. Това им позволява да им правят път по-рано и безопасно. А когато самата автономна кола е участник в инцидент, звукът от сирените ще е сигнал за нея да се подготвя за пристигането на спешните екипи. Това означава осигуряване на достъп до хората, евентуални предупреждения за опасности и др.

"Waymo" обучава спешните екипи и как да разпознават автономните коли и как да подхождат към тях в случай на инцидент. Така компанията се надява да увеличи ефективността на екипите и да помогне за по-лесното и бързо навлизане и възприемане на самоуправляващите се коли в ежедневието. Тя иска да намали и бюрократичните пречки и неясноти, тъй като те могат да се окажат основно препятствие за автономните автомобили.

Сподели.