Време за класика, или 5 книги, които трябва да присъстват във всяка библиотека

Pinterest LinkedIn +

Събитието е обявената от издателство Colibri Седмица на класическата литература от 18 до 24 април. Поводът е Международният ден на книгата. А следващите пет великолепни заглавия са само част от книгите, които можете да получите с 30% отстъпка.

Изборът от намалени заглавия включва две поредиците на Colibri – Световна класика и Модерна класика. Следващите пет заглавия са съвсем малка част от огромния брой книги, включени в тях, но определено са сред произведенията, които всяка библиотека трябва включва.

"Тамерлан Велики" на Кристофър Марлоу

Ако трябва да се придържаме към историческите факти, Кристофър Марлоу е първият професионален драматург на ренесансова Англия и един от безспорно най-значимите автори на своето време, чиито пиеси се поставят векове наред.

Ако си позволим да излезем извън доказаните факти и да прескочим в територията на чисто хипотетичните догадки, правени също в продължение на няколко столетия, редно е да споменем, че Марлоу е едно от най-често споменаваните имена в онази конспиративна теория, според която пиесите на Шекспир са писани от друг.

Независимо дали вярвате в подобна теза, или я намирате за абсурдна, няма как да не признаете, че Марлоу е един от най-великите поети на своето време, особено след като прочетете "Тамерлан Велики".

Пиесата изследва ренесансовата теза, че човек е автор на самия себе си, проследявайки възхода на легендарния Тимур-Ленк от скитски пастир до император на Изтока.

Нееднозначен поглед върху самоизграждането на Тамерлан, пиесата поставя въпроси, чиито отговори продължаваме да търсим и днес. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Тамерлан Велики" ТУК.

"Мария Стюарт" на Стефан Цвайг

Стефан Цвайг е австрийски романист, биограф и поет. Творбите му, част от които са издадени едва след смъртта му, са любими на няколко поколения. Сред тях има и биографични романи, а един от най-интересните е именно "Мария Стюарт".

В началото на Втората световна война Стефан Цвайг бяга от Австрия в Лондон, където попада на един изключително любопитен документ. В Британския музей писателят открива доклад, описващ екзекуцията на Мария Стюарт.

Една от най-трагичните фигури в световната история, шотландската кралица "сяда" на трона, когато е едва на шест дни. На седемнадесет години вече е омъжена за френския монарх Франсоа II, който умира година по-късно.

Принудена да се завърне в Шотландия, тя се омъжва повторно, но този брак също завършва трагично. Съпругът й лорд Дарнли е убит от любовника й граф Ботуел. Въпросът, който провокира въображението на Цвайг, е дали Мария Стюарт е участвала в това убийство?

Най-прекият към отговора на тази загадка е ТУК.

"Нашият общ приятел" на Чарлс Дикенс 

Последният роман на Дикенс безспорно е най-мрачното му произведение. В него няма да откриете оптимизма, който струи от "Коледна песен" и "Оливър Туист". Персонажите също са много различни от онези, които познаваме от другите творби на писателя.

Те не са нито само добри, нито изцяло лоши. "Нашият общ приятел" е лишен и от сантименталността, която сме свикнали да откриваме в книгите на Дикенс. Романът е сатиричен и до голяма степен обединява темите, които вълнуват писателя през целия му творчески път.

История за оспорвано наследство, убийство, трудна любов и неизменната способност на богатството да корумпира всеки, който се докосне до него, "Нашият общ приятел" е най-завършеното и носещо удовлетворение произведение на Дикенс.

А най-прекият път към него е ТУК.

"Проглеждане" на Жозе Сарамаго

Преводач, критик и най-вече великолепен писател, Жозе Сарамаго е едно от най-значимите имена в съвременната европейска литература. "Проглеждане" е своеобразно продължение на едно от най-известните произведения на писателя – "Слепота".

"Проглеждане" започва с метафоричното мото "Да лаем", каза кучето". Роман за пробуждането на едно отдавна заспало гражданско общество, книгата е портрет на една на пръв поглед измислена система, която обаче е отражение на множество реално съществуващи.

В една неназована страна внезапно прогледналите граждани решават да саботират изборите. Правят го ясно, единодушно и категорично, два пъти подред. Правителството обаче не само не се опитва да открие причината за това мащабно противопоставяне на системата, а реагира с поредица от жестоки репресии срещу разбунтувалите се.

Как приключва битката между властта и свободата, можете да разберете ТУК.

"Парижките потайности" на Йожен Сю

Йожен Сю е автор на повече от четиридесет романа, но книгата, която нарежда името му сред класиците на френската, а и на световната литература, е именно "Парижките потайности". Огромният успех на романа започва още с първото му издаване като подлистник на вестник през четиридесетте години на 19 век.

От тогава до днес книгата е многократно преиздавана, екранизирана и продължава да привлича читателския интерес. Едновременно приключенски, криминален и социален, романът "Парижките потайности" е едно от първите остросюжетни произведения в световната художествена литература.

Произведението на Йожен Сю е основата, върху която ще стъпят по-късните представители на реализма като Стендал, Балзак и Юго. Ярки и безкрайно очарователни, второстепенните персонажи в романа изненадват със своята оригиналност и допринасят за силния социален заряд на книгата.

Ако досега не сте попадали на "Парижките потайности", най-лесният начин да попълните този пропуск е ТУК.

Сподели.