"Volvo" иска да използва смесена реалност за разработка на нови автомобили

Pinterest LinkedIn +

"Volvo" иска максимално да се възползва от новите технологии. Затова компанията работи по платформа, която ще позволи на инженерите да шофират автомобилите от ново поколение още преди те да съществуват. Това ще е възможно чрез използването на смесена реалност, съобщават от самата компания.

Тя е сключила партньорство с компанията "Varjo", която ще предостави нужните за целта очила и хардуер, които ще се използват от инженерите, за да създават и добавят виртуални елементи към заобикалящата ги среда.

Така инженерите ще могат да виждат много повече информация за автомобила, докато го шофират, както и да създават виртуални препятствия. Може например на пътя да се появи виртуален елен, а тестовите шофьори да трябва да реагират така, сякаш е истински, и да спрат максимално бързо. Виртуалните препятствия ще могат да се "виждат" и от сензорите на автомобила.

От "Volvo" казват, че за момента нито един друг автомобилен производител не разполага с подобна технология. Тя ще позволи извършването на много повече тестове, намалява разходите, защото ще се използват повече дигитални прототипи вместо физически, и отваря възможност за тестване на много повече подредби на инструментите в интериора например.

Технологията дава и по-подробни и точни резултати. Тя автоматизира голяма част от измерванията и изчисленията, като може да следи дори и за колко време реагира шофьорът, когато на различно място на таблото се появи предупредителен сигнал.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.