Автомобилите на "Volvo" ще следят за пияни шофьори

Pinterest LinkedIn +

Автомобилите на "Volvo" ще могат да разпознават пияни шофьори и да се намесват. Това ще стане възможно в рамките на следващите няколко години, след като компанията започне да инсталира в новите си коли камери и сензори, съобщава тя пред "Pойтерс".

Системата първоначално ще бъде инсталирана на по-големите модели от ранга на XC90. Тя ще се използва от моделите, които са направени на платформата SPA2. Тя ще бъде и основа за автономните автомобили на марката.

Системата ще следи реакциите и поведението на шофьорите. Тя ще засича умора, разсейване, шофиране под влиянието на алкохол. Системата ще следи и самото движение и управление на автомобила.

Ако прецени, че шофьорът не е в състояние да управлява, ще се намесва по няколко начина според ситуацията. Колата ще може да предупреди шофьора да не се разсейва със звуков сигнал в телефона му например. Освен това ще може да ограничава скоростта на движение, да спира встрани от пътя и дори да подава сигнал до контактния център на компанията.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.