Войната на конзолите - Xbox 360 vs Playstation 3

Pinterest LinkedIn +

Playstation 3 или Xbox 360? Това е въпрос, който много хора вероятно ще си зададат около коледните празници, защото искат да (си) подарят най-добрата възможна платформа за забавление.

В този материал изхождаме от идеята, че Nintendo Wii е нестандартната конзола, с която получавате нестандартното управление и нестандартния геймплей.

Тя винаги е оставала леко встрани от големия спор – Microsoft срещу Sony. Именно за това тук ще се съсредоточим върху двата мастодонта, борещи се за почти идентична пазарна ниша.

Пазарната ниша на скъпите игри със смазващ визуален облик.

Let's go, go, go!


Цена:

Playstation 3 беше по-скъпата конзола на пазара още при старта си. Днес нещата остават непроменени въпреки че и Майкрософт и Сони свалиха нееднократно цените. В момента 80 гигабайтовата версия на Playstation 3 у нас струва 779 лева, а 60 гигабайтовата версия на Xbox 360 – 479 лева. 40 гигабайтовата версия на Playstation 3 има малко по-ниска цена – 749 лева. Ако сте склонни да се примирите с липсата на хард драйв, може да си купите Arcade версията на Xbox 360 (която разполага само с една мемъри карта, за сейвовете на игрите) за 399 лева.


Xbox 360 - желана конзола за всички геймъри по света.


Производителност:

Тук въпросът е леко спорен. На теория Cell процесора (чиято разработка е струвала над 400 милиона долара), дебютирал с Playstation 3 би трябвало да е по-мощен от триятдрения Xenon на Xbox 360.

На практика обаче много от съвременните мултиплатформени игри изглеждат и се държат по-добре на Xbox 360, а нерядко Playstation 3 изданията на дадено заглавие излизат със закъснение от седмици или дори месеци. Причината? Xbox 360 е платформа, за която е много по-лесно да се пишат игри.

Респективно често Xbox 360 версията на дадена игра е основната над която работят производителите, като Playstation 3 версията е порт от нея. В резултат пълният капацитет на Playstation 3 си остава неоползотворен в твърде голям процент от случаите.

Това е проблем, който сякаш винаги присъства при конзолите на Сони и очакванията са, че до няколко години Playstation 3 ще демонстрира пълния си блясък. В рамките на 2008 година обаче това не се случи.


Blue Ray формата закопава HD DVD-тата, но за конзолата на Sony това не е проблем


Визия:

В тази графа хардуеърния спор се решава далеч по-лесно – произведеният от ATI видео чипсет Xenos при Xbox 360 просто е по-добър от създадения от Nvidia RSX приютил се в Playstation 3. При мултиплатформените игри, версиите за Xbox 360 в повечето случаи изглеждат по-добре – с по-качествен антиалайзинг, по-ярки цветове и по-детайлни текстури. Освен това фреймрейтът (кадрите в секунда) при Xbox 360 е по-стабилен. Тук отново стигаме до теоретичното предположение, че Cell процесорът на Playstation 3 има потенциала да “помогне” на видеото, ако производителите се постараят да разучат по-добре платформата.


Избор на игри:

Тук всичко е въпрос на личен избор. Някои играчи ще предпочетат Gears of War пред Metal Gear Solid, други ще чакат трепетно God of War 3 нехаейки за Bioshock 2. Всяка една от двете платформи има своите ексклузивни заглавия, които ще намерят своята аудитория. В името на статистиката прилагаме списък с петте най-важни ексклузива за Xbox 360 и Playstation 3, излезли през 2008 г. и тяхната средна крайна оценки, базирана на оценките им във всички по-сериозни гейм издания.

Xbox 360

Ninja Gaiden II: 82%
Fable 2: 89%
Gears of War 2: 94%
Too Human: 69%
Grand Theft Auto 4 (играта е мултиплатформена, но предлага нови епизоди за даунлоуд единствено през Xbox Live!): 97%

Playstation 3

Metal Gear Solid 4: 92%
Little Big Planet: 95%
Resistance 2: 88%
Haze: 57%
Gran Turismo 5 Prologue: 80%


Стандартен контролер за Xbox 360

Онлайн поддръжка:

Основното предимство на Playstation Network (PSN) пред Xbox LIVE! е, че е напълно безплатен. Проблемът при PSN е затруднената комуникация между играчите (за да изпратите съобщение на някого, трябва да излезете от играта в основното меню).

Освен това при Playstation 3 трябва да се задоволите с една иконка на профила си и кратък текст “за мен”. При Xbox 360 всеки играч разполага с индивидуален, подлежащ на всякакви промени във външния вид аватар (след новия ъпдейт), списък с последните игри, които е играл и отключените в тях ачийвмънти, оценките, които са му давали другите потребители, докато е бил онлайн. Все неща, на базата на които може да си изградите ясна представа с какъв точно човек ви предстои да играете.

Двете платформи също така дават възможност срещу определени суми или безплатно да сваляте малки, по правило аркадни игрички от Playstation Store и респективно – Xbox Live Arcade. Става дума за портове стари класики (Mortal Kombat 2 за PS3, Golden Axe за X360) или за ексклузивно писани за платформата нови заглавия (Fat Princess за PS3, Castle Crashers за X360).

Тук каталогът при Майкрософт видимо е по-богат, докато при Сони се наблюдават основно заглавия притежавани от... Сони. Прави впечатление, че малките, независимо компании сякаш предпочитат Live Arcade като поле за изява.

Големият плюс при заглавията от Playstation Store обаче е, че играчът може да прехвърля свалените игри, заедно със сейвовете им между Playstation 3 и джобното си PSP. Така може да продължите виртуалното си приключени в движение, дори да ви се наложи да излезете от къщи.


Мултимедия:

След краха на HD-DVD-тата (плейър които на всичкото отгоре се продаваше отделно от Xbox 360), Playstation 3 вече е изключително добра инвестиция, защото съчетава в едно игрална конзола и Blu-Ray плейър.

В добавка игрите за Playstation 3 имат възможност да се разпрострат в до 50 гигабайта, докато, ограничена от използваната медия, една игра за Xbox 360 е с максимален размер от 6-7 гигабайта. Казано по-просто – от Сони просто могат да предложат повече съдържание срещу парите ни. А цените на заглавията за двете конкуренти платформи са на практика идентични.

Друг е въпросът, че за момента единствената игра, способна да напълни един Blu-Ray диск общо-взето до край е била Metal Gear Solid 4.


Стандарен контролер за Playstation 3


Стабилност:

Няма какво да се лъжем – много от конзолите Xbox 360 произведени преди края на 2007 година и немалко от произведените след това са истинска бомба със закъснител.

Всеки притежател на тази игрална платформа знае какво означава Red Ring of Death (трите червени светлини около стартовия бутон, които маркират злокобен хардуеърен проблем, обикновено свръзан с кошмарното охлаждане).

Майкрософт похарчиха над един милиард долара, за да удължат гаранцията на всичките си Xbox 360 конзоли на впечатляващите три години, но това не е достатъчна компенсация за факта, че във всеки един момент любимата ви игрална платформа може да умре безславно. Playstation 3 определено няма навика да навестява кошмарите ви с подобни проблеми.


Териториална ограниченост:

Игрите за Xbox 360 са ограничени по региони. Което в превод означава, че американците вече са изиграли и забравили за Silent Hill: Homecoming, примерно, докато ние в Европа все още си го чакаме. При Playstation 3 подобен проблем не съществува и при желание може да си купите или поръчате игра от всяка точка на света, която ще бъде съвместима с вашата конзола.


Заключението:

Както казах в началото тази статия няма да даде еднозначен отговор на въпроса “Какво да си купя”. Платформата на Майкрософт видимо печели на този етап в графите цена и производителност, много игри излизат по-рано за Xbox 360 (Bioshock, Alone in the Dark) и изглеждат по-добре.

От друга страна на Playstation 3 тепърва предстои да разгърне хардуеърния си потенциал, той е по-стабилен и предлага Blu-Ray плейър, който е задължителен за всеки, искащ да пренесе киното в дома си по най-качествения възможен начин. Изборът оставям на вас.

Текст: Александър Бакалов

Сподели.