New Xbox Experience е тук!

Pinterest LinkedIn +

Откакто Microsoft навлезе на пазара за конзолни платформи, се опитва да прокара иновация, която на времето беше характерна за бившия голям на териториите на конзолния хардуер – SEGA.

За разлика от японската компания обаче (която продължава да бъде доста популярно име, но единствено на софтуерно ниво), американците винаги са разполагали с далеч по-голям финансов ресурс и далеч по-далновиден маркетингов екип.

Последното всъщност беше една от основните причини за провала на SEGA.

Но да се върнем на Microsoft – с оригиналния Xbox, за първи път в конзолната история те прокараха твърд диск, вграден във всяка хардуерна единица. Създадоха първият наистина успешен конзолен онлайн сервиз, който на практика преобърна конзолния свят с главата надолу.

Към днешна дата всяка последвала Xbox конзола има свой собствен онлайн сервиз. Наследникът на Xbox, Xbox 360 дължи своят успех до голяма степен именно на Xbox Live. По време тазгодишното най-голямо игрално изложение – американското Е3 – Microsoft оповести пред света, че в края на годината ще предостави възможността на своите Xbox 360 потребители да инсталират на своите конзоли един напълно нов "Xbox Live".

Според Microsoft, това е първата в историята на конзолните платформи промяна, която не се осъществява на хардуерно, а на софтуерно ниво. Поглеждайки назад в историята, виждаме, че подобен прецедент наистина не е бил наличен до този момент.

Наречен New Xbox Experience, новият сервиз ще промени из основи моментния интерфейс – както визуално, така и на ниво опции. От скоро, всеки един от 25-те милиона Xbox 360 притежатели ще може да инсталира новият ъпдейт на своята конзола, забележете – абсолютно безплатно. И преди да ви запознаем по-отблизо с новостите на NXE (New Xbox Experience), ще споделим, че разликите със старата версия на Xbox 360 дашборда в никакъв случай не са минорни.

Колко ново изживяване всъщност?

Според вицепрезидента на ентъртеймънт отдела в Microsoft Дон Матрик, неговата компания смята, че бъдещето на домашните забавления се състои във "възможността всичко да се случва в реално време, във висока резолюция, да се предлага истинска социална среда (комуникация, общи занимания и т.н.) и всички тези елементи трябва да бъдат съсредоточени на едно място".

Според същия, всеки един Xbox 360 потребител ще се нуждае единствено от интернет връзка, всичките си онлайн приятели, любимият си софтуер за конзолата и едно дистанционно управление, за да се наслади пълноценно на NXE.

В следващите редове ще прочетете причините, които ни доведоха до заключението, че изживяването наистина е ново.

По наше мнение NXE има пред себе си предпоставките да промени до голяма степен моментния статус на игралните конзоли, като такива предназначени единствено за забавление посредством видео игри.

New Xbox Experience ще превърне вашата конзола в лесно достъпен сет-топ-бокс разполагащ с мощен хардуер, улеснена софтуерна навигация и стотици възможности за манипулация.

А) Стрийминг в реално време от Netflix в HD – за незапознатите, Netflix е най-големият онлайн дистрибутор на филми в световен мащаб.

Чрез NXE и Netflix, всеки потребител ще може просто да се логне и да стриймне желаната от него продукция измежду повече 12 000 филма. Бройката на филмите в HD, които се предлагат за стрийминг в момента е около 300. Голяма част от сериалите също ще се предлагат за гледане във висока резолюция.

Големият плюс за притежателите на конзолата е, че Xbox 360 е единственото хардуерно съоръжение, което може към днешна дата да предложи филми и сериали във висока резолюция чрез Netflix. Все пак, необходимо е да напомним, че за да използвате пълноправно тази услуга, трябва да разполагате със златен Xbox Live акаунт и да се заплатили услуга за гледане на филми към Netflix.

За наше най-голямо съжаление обаче, опцията за гледане на филми чрез Netflix в Европа няма да е валидна. Поне за момента.


Б) Xbox LIVE Party – Xbox 360 ще ви позволи да създадете виртуално парти пред своят телевизор с още седем ваши приятели. С Xbox LIVE Party, вие ще можете да използвате гласова комуникация докато играете игри, да споделяте снимки в реално време, гледате филми – с други думи да се забавлявате.

В) Xbox аватари – признаваме, че идеята не е нова – Nintendo интегрира подобна идеята за авари в своята конзола Wii още от нейното пускане на пазара. За разлика от Mii-тата на Nintendo обаче, Microsoft ще дадат на своите потребители далеч по-големи възможности за модификация на въпросния аватар, който реално ще представлява, 3D човече в комиксов вид, което ще ви представлява пред целия Xbox Live свят.

В заглавия като Scene it и Box Office Smash дори вие ще играете директно със себе си, своят аватар. Софтуер, който да се възползва от "аватарите" тепърва ще се разработва.

Г) Видео забавление във всяка минута – чрез NXE, Xbox 360 ще бъде домът на най-богатите телевизионни и филмови забавления. В това число влизат споменатите вече 12 000 филма и сериали от Netflix (важи само за САЩ) и огромна библиотека от повече от 15 000 телевизионни шоута във висока резолюция от гиганти като NBC Universal, Warner Bors., Metro Goldwyn Studios Inc. (MGM), The Walt Disney Studios и много други.

Д) Персонална игрална стая за всеки – класически игри от всякакъв произход, множество мини игри използващи аваратната услуга, десетки ексклузивни игри за Xbox Live Arcade и не на последно място – заглавия разработени от стандартни Xbox 360 потребители, до които всеки може да достигне чрез Xbox Live.

E) Играйте своите игри от твърдия диск на конзолата – полезно допълнение, което ще премахне дразнещото стържене от DVD ROM-а на конзолата. Най-големият плюс е, че всеки потребител ще може да инсталира дори най-първите игри издадени за Xbox 360.

Играни от твърдия диск, игрите в 95% от случаите зареждат по-бързо, а някои проблеми с поп-ъп-а на текстурите при определени заглавия се елиминират.

Ж) Нов дизайн -  изцяло прекроен външен вид на дашборда. Придаден минималистичен външен вид, опитващ се до някаква степен да почерпи вдъхновение от визията на Apple, но в същото време предлагащ и свое собствено излъчване. Най-точната дума, която го охарактеризира според нас е - модерен.

З) Реална поддръжка на екранен размер 16х10 – много хора са свързали своята конзола към мониторите на техните компютри. До този момент конзолата реално не поддържаше този стандарт, от което страдаше качеството на картината. С NXE този проблем е решен – всеки потребител ще има кристално ясна и добре структурирана картина на своите монитори през VGA или HDMI.  

И) Lips и Your’re in the Movies – ексклузивни заглавия за Xbox 360, които идват заедно с NXE. Lips е музикална игра, която ще предложи за първи път безжични микрофони. Потребителите ще могат да изпълняват своите любими песни, както и да свалят допълнителни такива. Your’re in the Movies е наистина интересен проект, който използва камерата на Xbox 360.

В него, играчът/играчите заснемат себе си в интересни ситуации, избират определен сценарий и след няколко минути могат да се наслаждават на получилата се продукция.

NXE – в услуга на крайния потребител

От Microsoft заявяват, че есенния първи ъпдейт на NXE е само прелюдия към един цялостен пакет, който ще се развива и обогатява още дълго време. Истината е, че все още липсва какъвто и да е интернет браузър за Xbox 360 (с такъв разполагат PS3, Wii и дори Dreamcast на SEGA).

От друга страна, ние сме ужасно впечатлени от работата, която са свършили Microsoft. NXE не е просто софтуерен продукт разчитащ основно на добре смазаната PR машина на MS.

С NXE, Microsoft показва абсолютно разбиране за това от какво има нужда стандартния потребител. Заедно със скорошното намаляване на цената, смятаме, че бъдещото на Xbox 360 изглежда повече от светло.

А и, ако това е "само началото", както екипът стоящ зад NXE споделя за първата версия на софтуерния ъпдейт, това означава, че наистина ни очакват още плеяда от качествени нововъведения, в услуга на потребителя.

За момента обаче можем да потвърдим едно – с New Xbox Experience, Xbox 360 се превръща в конзолата с най-богата колекция от качествен софтуер за момента и най-вече в ентертеймънт система, предлагаща филмови, музикални и социални предложения, каквито нейните конкуренти в лицето на Wii на Nintendo и PS3 на Sony за момента все още не могат да предложат.

Разбира се, винаги може повече, и това повече ние всички го желаем, но трябва да признаем, че посокота поета от Microsoft е правилна, както за редмъндския гигант, така и за крайния потребител.

Текст: Ивайло Коралски 

Сподели.