Водолазът Александър Киров пред Avtora.com: Морският свят е по-привлекателен от този, в който живеем

Pinterest LinkedIn +

Остават броени дни до Детския приключенски фестивал Аdventure Kids, който ще срещне малки почитатели на екстремните спортове и опитни приключенци с вълнуващи истории. От 5 до 7 октомври събитието ще разкрие на децата защо спортовете на открито са толкова важни и кое кара човека да изпитва отново и отново своите физически възможности.

Вълнуващата среща с екстремните спортове ще бъде проведена от представители на водещи клубове по парапланеризъм, рафтинг, сърф. Децата ще могат да се включат в специалните приключенски работилници, свързани със скалното катерене и техниките за осигуряване, първите стъпки на стартиращия водолаз, любопитния живот в пещерите, отворена тренировка по бягане и първа помощ при преходи в планината. А по този повод Avtora.com ви среща и с един смел водолаз – Александър Киров. Вижте какво разказа той.

Avtora.com: Кога се запалихте по водолазния спорт?

Александър Киров: Не мога да се похваля с любов към водата от най-ранна детска възраст. След първите занятия в басейн от училище и неуспешни опити да се удавя изпитвах ужас към нея. През следващите 20 годни дори не припарвах до вода. И това продължи до момента, в който не реших, че искам да направя подводен филм. Когато споделих това в университетската зала, лекторът зададе въпроса: "Можеш ли да се гмуркаш?" и с моя отговор "Аз дори не мога да плувам" разсмях всички в аудиторията. След тази случка и късмета да попадна на деца по бански, шляпащи се с хавлии посред зима в центъра на София, съдбата ме срещна с преподавател, който се съгласи да ме обучава индивидуално (по онова време обучението беше групово, и то само за деца).

След няколко месеца ежедневни тренировки се появи и желанието ми да съм постоянно във водата. През следващите години, малко преди Коледа, в басейна, в който тренирах, сложиха обява за провеждане на водолазен курс. Всъщност така започна всичко – изкарах теоретичната част, положих изпит и проведохме водолазна практика в басейн. Остана да изкарам и морската практика през лятото, когато са подходящи условията.

Първото ми истинско гмуркане беше на Созопол. Там преговорихме упражненията от басейна и след това направих първата си водолазна разходка. Водата беше леко зеленикава, имаше големи медузи и много черупки от миди на дъното. Тогава бях на 30 години.

Avtora.com: Кое е най-интересното място, което сте посещавали, и за какво мечтаете към днешна дата?

Александър Киров: Във всяко гмуркане има чар. До момента най-ярък отпечатък в мен остави гмуркането в пещерата Икстлан, която беше собственост на моите инструктори в Мексико. Те са прекарали хиляди часове изследователска дейност в нея и са я оставили без следи от човешка намеса. 

Към днешна дата мечтая да се върна в Майорка, където бях това лято, и да се гмурна в още пещери там.

Avtora.com:  По-привлекателен ли е морският свят от света, в който живеем?

Александър Киров: Бях на около 5 години, когато родителите ми ме заведоха в малко приземно магазинче на Красно село да си избера риби и аквариум. Направих декорацията на аквариума да изглежда като морското дъно от картинките на един албум от океанографския музей на Монако, който ми беше любим. Винаги си представях какво е да плуваш с рибите и седях с часове и мечтаех след всеки изгледан филм на Кусто.

Наистина смятам, че морският свят е по-привлекателен от този, в който живеем, тъй като той е "светът на мълчанието", както го е кръстил Кусто, и ни дава възможността да се почустваме в безтегловност.

Avtora.com: В кожата на кое морско създание бихте влязъл за ден?

Александър Киров: Наистина труден въпрос, може би октопод.

Avtora.com: Този уикенд децата ще могат да се срещнат с Вас в едно от ателиетата на Детския приключенски фестивал в "Музейко". С какво ще ги запознаете на първо място?

Александър Киров: С екипировката, правилата за безопасност и езика на водолазите.

Avtora.com: Какви са изискванията, които трябва да покриваме, за да се занимаваме с гмуркане?

Александър Киров: За децата обучението може да започне след навършване на 8 години. Важно е да са дисциплинирани, да се научат да работят в екип и да си помагат.

Avtora.com: Има ли школи у нас, които предлагат добра подготовка на деца?

Александър Киров: Специализирани детски водолазни школи в България няма. Децата се обучават там, където и възрастните, и повечето инструктори се радват да работят с тях.  

Avtora.com: Какъв съвет бихте дали на всички начинаещи водолази?

Александър Киров: Колкото забавен и интересен да изглежда светът под водата, трябва сериозно да подхождат към обучението и съветите на инструкторите, тъй като, както всеки екстремен спорт, и този крие рискове, ако не се спазват установените правила за безопасност. 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.