Водещи организатори за падането на Monsters Of Rock

Pinterest LinkedIn +

Във връзка с отмяната на фестивала Monsters Of Rock, който трябваше да се състои в началото на август в гр. Варна, специално за Avtora.com, мнение споделиха организатори от водещи промоутърски компании в България.

Sofia Music Enterprises – Иван Несторов

Avtora.com:
Как ще коментирате ситуацията с падането на фестивала Monsters Of Rock и трансформирането му в един единствен ден с хедлайнери Motorhead и Saxon?

Аз не познавам промоутъра Universum Entertainment, нямам представа каква точно е тази фирма и какви концерти организира. Засега, доколкото виждам, доста неща им се провалиха, но в момента не искам да коментирам промоутъра, искам да ви кажа как седят нещата по света.

По света концерти падат по три причини: Първата причина е лична – когато нещо се случи с артиста, сиреч нещастие с неговото семейство или лично с него – това е доста често срещано - тогава концерти се отлагат или се отменят.

Втората причина за падане на концерти е от техническо или финансово естество, сиреч промоутърът не може да удовлетвори техническите изисквания като апаратура, сцена, осветление, озвучаване и т.н. или не си плаща според договора – това е много често явление и заради това падат концерти, защото всички артисти изискват плащането им да е 100% предварително.

Третата причина, поради която падат концерти – това са лоши продажби, сиреч един концерт може да се отмени поради това
, че няма продадени билети.

 

Това са трите основни причини в света, поради които падат концерти и тези неща са напълно ясни. В нормалния свят непрекъснато се отлагат концерти, единствената хубава страна на нещата е, че ако промоутърът е лоялен, то следва да постъпи лоялно със своите клиенти - той трябва да обяви своевременно и публично естеството за причината за отмяна на събитието и до стотинка да върне всичките пари на хората. Ако това се случи, хората няма да бъдат разочаровани и на този промоутър ще му повярват и следващия път. Но ако има и най-малко съмнение за нелоялност, то този промоутър е свършен – по добре да не се занимава с това нещо.

Несъстоялият се формат на
Monsters Of Rock ще окаже ли някакво влияние върху бъдещите концерти в България?


Всеки нормален човек, които прочете анонсираната информация за това събитие ще разбере, че има нещо не особено естествено във факта точно ние да сме страната където ще се постави световен рекорд на Гинес или нещо подобно. Първо, ние нямаме никакъв нормален фестивал както всички други съседни страни, а пък да не говорим за поставяне на рекорди на Гинес

Има ли според вас някаква индикация че подобен род събитие може да се случи в България?

Не, няма такава индикация. Такъв фестивал скоро няма да стане в България и София Мюзик Ентърпрайсиз не работи в тази посока. Ние правим друг вид фестивал – например като този в Монтрьо, където в рамките на различни вечери на различни места се провеждат различни концерти – нещо подобно е Арена Музика. Но такова нещо – на поляна с 3-4 сцени - е много скъпо и определено няма да стане скоро в България.

А нещо, което със сигурност ще стане скоро с организатор София Мюзик Ентърпрайсиз?

Със сигурност ще стане
Simply Red на 1-ви септември, а за всички други неща ще говорим тогава, когато им дойде времето.
Joker Media
– Мартин Стоянов

Avtora.com:
Как бихте коментирали ситуацията около падането на МОР и ще се отрази ли това по някакъв начин на бъдещи музикални събития в България?

 

Разбира се, че ще се отрази и естествено - негативно. През този сезон вече имаше индикации, че нещата не вървят на добре с падането и отменянето на редица концерти. Цялата сага доведе до това, че хората спряха да купуват билети на предварителна продажба, а след тази новина за падането на МОР – това ще доведе до пълен крах на подобен род продажби.

 

Ако погледнем ситуацията от различни страни, можем само евентуално да се надяваме, че след този случай хората ще направят изводите си относно това кои промоутъри организират сериозни прояви - кои са добре планирани, добре организирани и, в крайна сметка, кои се случват.

Според вас, на този етап, може ли българската публика да очаква, че подобно мащабно събитие може да се случи скоро в България?

Възможно е да се направи от сериозна компания с добър опит. По принцип подобни фестивали се развиват на Запад в продължение на 10 години. До такива мащаби се стига постепенно, а не изведнъж. Все пак ще допълня, че вече ще е много трудно да се спечели доверието на феновете след като падането на МОР е факт.

Най- близката проява организирана от
Jocker Media е Калиакра Рок Фест. Как вървят нещата там?

 

Всичко върви добре, Калиакра Рок Фест ще има 100%. Рекламната кампания върви, хората си купуват билети, но като цяло положението в този бизнес става много по-лошо отколкото беше, защото този бизнес, освен от спонсорство, се издържа и от продажба на билети. Когато няма продажба на билети, тогава си го загазил яко.


DS Music - Иван Вълков

Avtora.com: Как бихте коментирали ситуацията около падането на МОР и ще се отрази ли това по някакъв начин на бъдещи музикални събития в България?

 

Ситуацията е лоша наистина и аз мога да изкажа съжаление и съчувствие, защото разбирам в каква трудна ситуация са колегите от Universum Entertainment. Не знам какви са причините за провала и ми е трудно да коментирам нещо, с което не съм запознат, но като цяло това е лоша новина.

Новината е лоша за музикалния бизнес
като цяло, защото провалът на един такъв фестивал рефлектира върху всички. По същия начин рефлектират и провали на отделни концерти, защото напоследък и такива неща се случиха.

На този етап, може ли българската публика да очаква, че подобно мащабно събитие може да се случи скоро в България?

Реалностите са такива, че в близко време не виждам тази възможност, макар че предполагам, че опити ще се правят. Но един фестивал започва отнякъде и се развива и става голям едва след 4-5 години. Ако вземем за пример Е
XIT - той едва на петата година стана това, което ние днес разбираме под ЕXIT.
Всеки един фестивал тръгва отнякъде и до момента, в който си създаде авторитет, име и се превърне в институция, минава време. Но опити ще продължат да се правят и трябва да продължат да се правят.

Какви са вашите най-близки планове за предстоящи събития, организирани от
DS Music?

 

В момента работим по много неща, но официалното обявяване ще дойде в момента, в който сме готови напълно, поради простата причина, че не искаме да има неизчистен нито един детайл по организацията. Защото понякога един единствен детайл на фона на общия обем проблеми, които трябва да се решат по време на една организация, може да прекъсне цялата верига. За това искам да обявяваме тогава, когато сме затворили 100% всички брънки от веригата.New Music Agency
– Христо Русанов

Avtora.com:
Как бихте коментирали ситуацията около падането на МОР и ще се отрази ли това по някакъв начин на бъдещи музикални събития в България?

Мисля че цялата тази одисея  с MОР - от миналата година когато го обявиха, до ден днешен - има много отрицателен ефект върху целия, ако може така да се нарече, бизнес с организирането на концерти, фестивали и всякакъв вид музикални мероприятия от голяма величина. Първо, по отношение на публиката, която вече не вярва на никого и нищо и второ - ефектът върху отпадането на участията на тези групи ще е смазващ за България като цяло и в частност за нас като промоутъри. В смисъл, вече ще се гледа доста по-негативно на всякакви мероприятия и възможностите те да бъдат осъществени.
Специално за
NMA
ефектът ще е доста негативен, защото ние, за разлика от други организатори, нямаме никакви общински пари или някакви огромни спонсори, разчитаме преди всичко, както е на запад и както е в нормалните страни, на феновете, които си купуват билети, за да гледат съответната група.

Сега с тази ситуация предварителните продажби според мен ще бъдат сведени до нула и определено ще има спад в посещаемостта на концертите, който вече се забелязва пред последните няколко месеца – някои групи свириха пред няколко десетки или стотици фена.


Неучастието на
Fear Factory на Monsters Of Rock поставя ли някакви смущаващи въпросителни относно техния концерт в София, чийто организатор е NMA?

Едното няма нищо общо с другото. Това е по същия начин както Apocalyptica, които имаха два концерта в България -
 сега и Fear Factory
бяхa договорили два концерта. Ако настъпи някаква генерална промяна в турнето на групата, което не ми се вярва, може да има някакъв ефект, но аз вчера имах контакт с мениджмънта им и от там бяха разтревожени единствено от факта дали ще има някаква информация относно тяхното участие във Варна.

Софийският концерт изобщо не стои под въпрос, всичко е уговорено, платено, задвижено. Закупени са самолетни билети, залата е ангажирана, изобщо не може да става дума за някаква опасност този концерт да не се състои, но самият МОР оказа и продължава да оказва влияние индиректно върху  предварителните продажби за концерта на
Fear Factory в София.
Re-Act
- Александър Бояджиев


Avtora.com:
Макар че Re-Act е малко встрани от организирането на събития от подобен мащаб, вие сте работили по организацията на множество концерти на световноизвестни групи. Как бихте коментирали развитието на ситуацията с Monsters Of Rock?

Да, като цяло ние сме доста далече от организирането на подобни фестивали и концерти, обаче специално за
MOR, честно казано, това не е нещо неочаквано за мен. Още от самото начало, когато бяха обявени имената, които ще участват в този фестивал, имаше нещо смущаващо. След това нещата постоянно започнаха да се променят, повечето от големите имена започнаха да отпадат и въобще условията за провеждане на този фестивал се изменяха в негативна посока.

В последствие се оказа, че повече от половината групи, които бяха обявени отначало, въобще няма да свирят, а ще свирят някакви ретро хеви метъл и хардрок групи известни на тесен кръг хора. Не знам какви са причините този фестивал да падне - предполагам, че слабият интерес е основен фактор, но това не би трябвало да учудва никого.

На този етап, може ли българската публика да очаква, че подобно мащабно събитие може да се случи скоро в България?

Моето мнение е, че на този етап, а и по принцип, едва ли е възможно подобен род събитие да се случи в България, защото ние сме много малка страна, а и е ясно, че тук хората, които ходят по такива концерти въобще не са чак толкова много. Това, че са се случили няколко концерта в миналото не означава, че и занапред ще бъде така.

Да не забравяме, че до скоро имаше много малко такива концерти, а и да не забравяме също, че последните 1-2 години всеки втори стана промоутър, обявяват се концерти,  от които половината въобще не се случват и е нормално отношението на хората към подобен род събития да стане съвсем друго. 

Не искам да съдя никого, защото не знам точно как седят нещата с МОР, но според мен е подходено малко безотговорно към публиката, защото се случва така, че в един момент предлагаш много по-малко от онова, което си обещал.

 

Аз съм ходил по много фестивали и там всичко е ясно много отдавна що се отнася до организация, а и самият подбор на групите е много по-разнообразен. Колкото и да са популярни хеви метъла и хардрока в България, това събитие предразполага и мотивира една много по-тясна публика.

Според вас, създалата се ситуация ще повлияе ли за в бъдеще при договарянето на известни имена за концерти в България?

Естествено, че ще повлияе. Ние по принцип нямаме славата на стабилна държава в това отношение, а сега, след този случай, всички тези групи и мениджъри ще затвърдят негативното си отношение спрямо нас като дестинация.

Сподели.