Владетели на развлечението

Pinterest LinkedIn +

Светът наблюдава безпрецедентно концентриране на развлекателни марки и заглавия в няколко корпорации

Излезлият преди броени дни по кината филм "Отмъстителите: Война без край" (както не особено успешно е преведен "Avengers: Infinity War") обещава да постави нов рекорд по продажби. Но дали ще размести в действителност позициите сред най-печелившите компании в този сегмент? Бърз преглед на бокс офис класациите показва, че отговорът е по-скоро отрицателен. Нещо повече – не само в киното, а и в целия развлекателен бранш броени корпорации притежават почти всички големи франчайзи, заглавия и права върху изпълнители. Концентрацията в сектора на развлеченията е толкова голяма, че дори знаменитата Голяма петорка на технологичния бранш  Amazon, Google, Apple, Microsoft, Facebook  може само да завижда. В следващите редове ще ви запознаем с най-големите компании в развлекателния бранш, в които е концентриран безпрецедентно голям дял от него.

Disney

Компанията, която в най-голяма степен олицетворява тази тенденция, е Disney. Тя притежава най-големите филмови франчайзи, генерирали най-касовите хитове през последните години, като Star Wars, Marvel, Pixar, както и самите герои на Disney.

Това на практика означава, че герои като Люк Скайуокър, Дарт Вейдър, Хан Соло, Железния човек, Тор, Човека-паяк, Хълк, Капитан Америка, Играта на играчките, Феноменалните, Рататуй, Немо, Мики Маус, Доналд Дък, Чичо Скрудж са под една шапка.

Компанията заздрави филмовата си хегемония с неотдавнашното придобиване на 21st Century Fox. В активите ù са още популярни развлекателни марки като The Muppets, Мечо Пух и известни младежки YouTube канали, верига развлекателни комплекси Disney World, както и телевизионните мрежи ABC и ESPN.

Time Warner

Единствената корпорация, която би могла в известна степен да се сравнява с Disney, беше придобита преди около две години от американския телеком AT&T за колосалната сума от 85,4 млрд. долара.

Тя притежава директни конкуренти на Disney в почти всички развлекателни сегменти. Сред тях са: филмовият канал HBO, студията за анимационни филми Cartoon Network, Hanna Barbera и Looney Tunes, една от най-големите холивудски компании Warner Brothers, както и комиксовото издателство DC Comics, което е единственият достоен конкурент на Marvel с образи като Суперман, Човека-прилеп, Флаш, Жената-Чудо.

В добавка в групата са и водещата новинарска телевизия CNN, както и списание Time. Една от компаниите в голямата тройка на музикалната индустрия – Warner Music Group – също е част от групата. Тя продуцира популярни артисти като Бионсе, Ерик Клептън, Ениа и групи като "Annihilator", "Anthrax", "Bee Gees", "Dire Straits", "Foreigner", "Green Day", "Led Zeppelin" и др.

Sony

Японската Sony развива три основни направления на развлекателния си бизнес – музика, видео игри и филми, концентрирани в компаниите Sony Music Entertainment, Sony Pictures и Sony Computer Entertainment.

Първата от тях също влиза в голямата тройка на музикалната индустрия, а след създаването на смесеното дружество между Sony и Bertelsmann – Sony BMG Music Entertainment – увеличи още повече влиянието си в този сегмент. Сред артистите, издавани от нея, са AC/DC, "Aerosmith", Ани Ленакс, Елвис Пресли, Ерос Рамацоти, Франк Синатра, група "Duran Duran", "Iron Maiden", Джони Кеш, Майкъл Джексън, "Oasis", "Offspring", Рики Мартин, Стиви Уондър и др.

Sony Pictures има впечатляваща колекция от филми като: "Стюърт Литъл", "Ангелите на Чарли", "Звездни рейнджъри" и др. И освен това е собственик на американското филмово студио Columbia pictures.

Гейм подразделението Sony Computer Entertainment е създател на една от най-популярните игрови конзоли Play Station, както и на огромен брой заглавия като "Daxter", "God of War", "Ghosthunter" и др.

Vivendi

Представете си, че най-голямата развлекателна компания в България, притежаваща правата за едни от най-популярните изпълнители, видео игри и фирмови сериали, е столичната Софийска вода. Би било странно, нали?

Въпреки това нещо такова се е получило в глобален мащаб с бившата френска водоснабдителна компания Vivendi, която през последните десетилетия се разрасна до конгломерат с подразделения в телекомуникациите, строителството, медиите и музикалния бизнес. Напоследък създаденото още през далечната 1853 г. дружество обаче концентрира бизнеса си изключително в развлекателния сектор.

Негово подразделение е една от най-големите музикални корпорации в света Universal music, която издава легендарните Риана, Джъстин Бийбър, "Rolling Stones", ABBA, "Bon Jovi", "Depeche Mode", "Enigma" и др.

В състава на Vivendi влиза и гейм издателството Gameloft, популярно с игри като "Order & Chaos", "N.O.V.A. 2", "Dragon Mania Legends" и др, както и френското телевизионно и филмово студио Канал +, което разполага с библиотека от над 5000 филма.

Разбира се, в развлекателната индустрия има и редица други играчи. Макар и с по-ограничено влияние от изброените по-горе, в списъка можем да добавим още Microsift с неговото игрово подразделение, гейм издателствата Nintendo, Electronic arts, Activision Blizzard, филмовата компания Paramount Pictures, както и музикалната Virgin Records, която е част от групата Virgin на британския милиардер Ричард Брансън. Въпреки това браншът си остава един от тези с най-голяма концентрация и можем да кажем, без да преувеличаваме, че голяма част от най-популярните марки и франчайзи в него са собственост на не повече от десет корпорации.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.