Включете се в инициатива на Института за български език на БАН по повод 24 май! Проверете своята грамотност с диктовки онлайн!

Pinterest LinkedIn +

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За седма поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Учените са подготвили две диктовки. Едната диктовка е откъс от интервю на проф. Иван Илчев, а другата - откъс от есето на Иван Ланджев „На върха на езика ни“. Направени са редакторски промени за целите на диктовката. Диктовките са публикувани в Образователната платформа на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“.

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки във виртуалната класна стая или самостоятелно. 

Можете да разгледате как е протекла кампанията през 2017, 2018, 2019 и 2020 година. Диктовките от предходните години са публикувани в платформата „Написаното остава“ и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Проектът „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.