Банкси загуби правата върху две свои произведения поради отказ да разкрие самоличността си

Pinterest LinkedIn +

Анонимният британски художник на графити Банкси е загубил правата на интелектуална собственост върху още две свои творби. Решението е на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (EUIPO), а причината за него е отказът на художника да разкрие самоличността си, съобщава "Telegraph".

Става въпрос за графитите "Плъх с радар" и "Момиче с чадър". Според съдийската колегия Банкси действа недобросъвестно, като регистрира творбите си като търговски марки. В същото време, поради анонимност, художникът не може да бъде определен като безспорен собственик на тези произведения.

Плъх с радар

Поради същите причини до момента артистът е загубил правата върху произведенията си "Прегръщането на бомбата", "Влюбеният плъх", "Смейте се сега" и "Хвърлячът на цветя". От институцията отбелязват, че художникът "само се преструва, че иска да продаде своите творения" и че "няма доказателства, че Банкси действително е произвеждал, продавал или предоставял каквито и да било стоки или услуги"

Когато преди време Банкси загуби правата върху известния си графит "Хвърлячът на цветя", компанията "Full Color Black" започна да продава пощенски картички с това изображение, като обяви, че има право да използва рисунката, тъй като авторът й е анонимен. Фирмата дори поиска и да патентова търговската марка "Banksy", за да продава различни фалшиви стоки под името на художника. И има всички шансове за това, тъй като според британските закони, ако "собственикът на дадена търговска марка не я използва, марката може да бъде прехвърлена на някой, който ще го направи".

Затова художникът беше принуден да отвори собствен магазин, наречен "Gross domestic product". Съдиите обаче смятат, че със създаването на онлайн магазина си анонимният творец се опитва да заобиколи закона.

Сподели.