No Name свали маската! Гений и ексцентричност от българския Banksy

Pinterest LinkedIn +

Той няма лице. Носи черна качулка, която скрива самоличността му, защото държи да е анонимен за широката маса хора. Иска единствено да бъде свързано със своето изкуство. Той е No Name.

Познавате ли No Name?

No Name нашумя изключително в последните години, а мнозина го наричат българския Banksy, не само заради авангардните му творби, но и заради желанието му реалният му живот да няма нищо общо с авантюрата, в която се е впуснал в глобалната мрежа, наречена "интернет".

Ето обаче, че всичко е на път да приключи. No Name обеща 10 картини и е на път да спази думите си – след тях да изчезне завинаги, оставяйки в бъдещето си единствено самоличността, която притежава в действителност.

10-те най-мразени и обичани личности в България

Още при появата си, No Name разкри, че ще се посвети изцяло на идеята да изобрази 10-те най-мразени и същевременно обичани личности у нас.


Провокация и изкуство – тази формула е основният му мотив, а всяка от картините му съдържа в себе си известна доза лудост, но и гениалност. Азис, Димитър Бербатов, Слави Трифонов, Николета Лозанова, Лили Иванова – това са само част от обещаните имена, претворени в собствената му фантазия.

Поп-арт, провокация или и двете?

Kакво да кажем за факта, че за да нарисува Краля на попфолка, No Name използва… собствената си кръв. Или пък, че използва скъпоценни кристали "Сваровски" в тази на най-популярната плеймейтка у нас, показвайки в картината й и нероденото й дете? Че представи Слави Трифонов в ролята на.. диктатор? И още, и още, и още.


Въпреки, че вече успя да си спечели определения като "ексцентричен" и "скандален", той твърди, че поставя на пиедестала единствено своето изкуство. А за доказателство посочва факта, че никога няма да продаде картините си, независимо от цената и че по-скоро би ги изгорил. А самият той е подпомогнал създаването им със собствени средства.

Кой е No Name?

В края на февруари No Name реши да представи пред феновете си и последната си творба, залагайки на вече доказания провокативен стил.

В специално разпространен видеоклип, той "окачи на кръстa" някъде в обсипаната със сняг планина финалната си картина, изобразяваща Бойко Борисов. И след това свали маската си. Дали това означава краят на No Name? Или просто появата на българския Banksy? Отговорът всеки може да открие сам за себе си.


Сподели.