Банкси загуби авторските права над един от най-известните си графити

Pinterest LinkedIn +

Британският уличен художник Банкси загуби изключителните си авторски права над една от най-известните си творби "Хвърлячът на цветя", пише "World Trademark Review". Решението е било взето от Комисията по интелектуална собственост на Европейския съюз (EUIPO) след двегодишен спор.

Графитът е нарисуван през 2005 г. в Йерусалим. На него е изобразен протестиращ мъж, който хвърля букет с цветя вместо "коктейл Молотов". Банкси е регистрирал в Европа търговски знак на рисунката през 2014 г. През 2019 г. обаче компанията "Full Colour Black", която произвежда поздравителни картички, оспорва правата върху изображението. Според представители на компанията тя може да използва графитът, тъй като художникът работи анонимно.

Трима съдии са постановили, че графитът е нарисуван от Банкси, но върху чужда собственост. При това изображението е разположено на място, до което достъпът е свободен и всеки може да го използва така, както намери за добре. Все пак решението на EUIPO подлежи на обжалване.

Банкси е един от най-известните улични художници. С творбите си той привлича вниманието към важни социално-политически теми, застава срещу политиката, войната и капитализма. Неговата самоличност до момента не е разкрита и поради това съществуват множество версии за това кой точно се крие зад този творчески псевдоним.
Сподели.