Виетнамската "Vinfast" атакува мощните и луксозни германски SUV

Pinterest LinkedIn +

SUV моделите продължават да набират популярност и постепенно за завземат автомобилния пазар. Вече дори компании като "Lamborghini" и "Maserati" предлагат SUV и сегментът е повече от наситен. Сега към него се присъединява и виетнамската компания "Vinfast", която има амбиции да стане глобален играч и да конкурира луксозните германски SUV, съобщава "Automotive News Europe".

Компанията ще представи своя SUV официално по време на предстоящия автосалон в Париж. Моделът ще е с размерите на BMW X5, като дизайнът му е разработен не от кого да е, а от италианската компания за автомобилен дизайн "Pininfarina". Освен това автомобилът ще използва и германски технологии, но от "Vinfast" запазват повечето подробности в тайна. Представители на компанията казват, че тя има ресурсите и възможностите да стане сериозен играч на световната сцена. Тя ще поеме и завода на GM в Ханой, който ще бъде преработен, за да произвежда нейните автомобили.

Освен това "Vinfast" планира да пусне и свой седан. Той също ще бъде представен по време на автосалона в Париж и е с размерите на Audi A6. И двата модела се разработват технически от "Magna International", а двигателите им са от австрийската AVL. 

Компанията предвижда по-късно да пусне и два малки градски автомобила – единият с бензинов двигател, а другият ще е електрически. "Vinfast" планира да започне продажбите на двата модела през третото тримесечие на 2019 г. Компанията иска до 2025 г. да произвежда по 500 000 бройки годишно.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.