SUV моделите вече се насочват и към спортните автомобили

Pinterest LinkedIn +

SUV моделите се превръщат във все по-предпочитан избор за хората. Те постепенно изместват комбитата и седаните от пазара. А всичко това мотивира компаниите да измислят все повече и по-разнообразни SUV модели. След като дълго време SUV разчитаха най-вече на пространството, а след това и на комфорта и лукса, сега е време да се насочат и към спорта.

Донякъде по ирония, SUV (което означава Sports Utility Vehicle) далеч не са спортни. Ако трябва да сме точни, замисълът на SUV не е бил самите модели да са "спортисти", а да са практични коли за феновете на спорта и динамичния живот, за да могат да пренасят екипировката си например.

Затова доста време спортните версии на SUV моделите бяха рядкост и на тях се гледаше като на нещо странно и дори прекалено. Въпреки това "бързаци" като X5M, Range Rover Sport, G63 AMG и т.н. постепенно се наложиха и си спечелиха доста почитатели. През последните две-три години към сегмента се присъединиха дори "Bentley", "Maserati" и "Lamborghini" със собствени интерпретации на това какво е наистина спортен SUV.

Общото между тези модели е цената – много, много висока. Тя е непосилна за средностатистическия клиент, но вече и той иска да пробва нещо по-спортно и голямо. Това отваря пазара и за по-достъпните марки, които вече имат и конкретни планове.

"Skoda" например работи по Kodiaq RS. Този спортист на "Skoda" ще е малко необичаен. Обикновено спортните коли се асоциират с бензинови двигатели. Kodiaq RS обаче ще разчита на 2-литров битурбо дизелов двигател с 237 к.с.

Същият двигател вече се използва от Volkswagen Tiguan, където е съизмеримо бърз като максимална скорост и ускорение с класически спортни коли като Ford Focus ST и Lotus Elise Sport. Kodiaq-ът ще е малко по-тежък, така че ще е и малко по-бавен.

Постепенно почти всички производители добавят или мислят да добавят спортни версии на своите SUV предложения. А това допълнително ще затрудни пазара на класически спортни коли, който и в момента има трудности заради ограниченията на по-малките купета и по-малката им практичност.
Сподели.