Видове витамини и минерали - как се приемат и какви са ползите

Pinterest LinkedIn +

Витамините и минералите са незаменими хранителни вещества, които играят важна роля за поддържането на здравето ни. Ние се нуждаем от тях  в много малки количества, но липсата или недостатъчното им приемане може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Витамините се класифицират според разтворимостта им във вода или мазнини. Водоразтворимите витамини са групата В (В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, В12) и витамин С. Тези витамини не се съхраняват в организма и трябва да се приемат редовно чрез храната или добавки. Мазниноразтворимите витамини са групата А (ретинол, бета-каротин), Д (калциферол), Е (токоферол) и К (филокинон). Тези витамини се съхраняват в мастните тъкани и черния дроб и трябва да се приемат умерено, за да не се причини хипервитаминоза (прекомерно натрупване на витамин).

Минералите са химични елементи, които имат различни функции в организма. Някои от тях са структурни компоненти на костите, зъбите и косата (например калций, фосфор, магнезий), други участват в преноса на нервни импулси и съкращението на мускулите (например натрий, калий, хлор), трети регулират хормоналния баланс и обмяната на вещества (например йод, желязо, цинк). Минералите се класифицират според нуждата от тях на макроминерали (повече от 100 мг на ден) и микроминерали (по-малко от 100 мг на ден).

В тази статия ще разгледаме някои от най-важните видове витамини и минерали, как се приемат и ползите, които те предоставят. Разнообразие от витамини и минерали на drugstore.bg дава възможност да изберете най-подходящата за вас марка.

Витамин C

Витамин C е известен с антиоксидантните си свойства и способността да подобрява имунната система. Той се намира в плодове и зеленчуци от рода цитрусови, ягоди, червени пиперки и броколи. Препоръчителната дневна доза за възрастни е около 75-90 милиграма, като тя може и да варира нагоре. Можете да го приемате като хранителна добавка или като част от балансираната си диета.

Ползи:

  • Подобрява имунната система и помага в борбата с инфекции
  • Подпомага абсорбирането на желязо от растителни източници
  • Играе важна роля в производството на колаген, който е необходим за здрави кости, зъби и кожа

Витамин D

Витамин D е известен като "витаминът на слънцето", защото организмът ни може да го произвежда при излагане на слънце. Той се намира и в някои храни като риба, яйца и обогатено мляко. Препоръчителната дневна доза за възрастни е около 600-800 IU (международни единици).

Ползи:

  • Подпомага абсорбирането на калций и фосфор, които са важни за здравите кости и зъби
  • Поддържа нормалното функциониране на мускулите и нервната система
  • Играе роля в имунната система и здравето на сърцето

Желязо

Желязото е минерал, който е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в организма. То се намира в червеното месо, лещата и ориза. Препоръчителната дневна доза за възрастни е около 8-18 милиграма, в зависимост от пола и възрастта.

Ползи:

  • Поддържа нормалното функциониране на червените кръвни клетки
  • Подпомага доставката на кислород до тъканите
  • Играе роля в енергийния метаболизъм и имунната система

Витамините и минералите се приемат чрез разнообразна и балансирана храна, която да осигури всички необходими микронутриенти. Някои храни са особено богати на определени витамини или минерали и трябва да бъдат част от здравословното хранене. Например цитрусовите плодове, зеленчуците и червените пиперки са източник на витамин С; яйцата, червеното месо и зелено листните зеленчуци са източник на желязо; рибата, яйцата и гъбите са източник на витамин Д; млякото, сиренето и зелено листните зеленчуци са източник на калций.

В някои случаи обаче хранителният прием на витамини и минерали може да бъде недостатъчен или повишен поради различни причини, като стрес, замърсяване, болест, лекарства, бременност, стареене и др. Тогава може да се наложи да се приемат допълнителни витамини и минерали във формата на добавки. Добавките могат да бъдат единични (само един вид витамин или минерал) или комбинирани (смес от различни витамини и минерали). Добавките трябва да се приемат според нуждите на организма, препоръките на лекар или фармацевт и указанията на етикета. Добавките не трябва да заместват здравословното хранене, а да го допълват.
Сподели.