"Вяра, любов и уиски" сред претендентите за голяма награда в първото издание на МФФ "Златната Липа"

Pinterest LinkedIn +

Режисьорският дебют на Кристина Николова "Вяра, любов и уиски" е българското предложение в конкурсната програма на първото издание на международния филмов фестивал "Златната липа", който ще се проведе в Стара Загора между 1 и 5 юни 2013 г. Родната лента ще се бори за приза с останалите 11 заглавия от Сърбия, Македония, Австрия, Испания, Дания и др.

Във "Вяра, любов и уиски" участват Явор Бахаров, Валери Йорданов, Лидия Инджова и македонската актриса Ана Стояновска, която може да бъде видяна и в последния филм на номинирания за Оскар македонски режисьор Милчо Манчевски. Екипът на "Вяра, любов и уиски" я избира за главната роля няколко дни преди началото на снимките.

Кристина Николова, режисьор на продукцията, е родена и израснала в България, в семейство на кинематографисти, но от 14 години живее в Америка, където работи като оператор и режисьор; има заснети 20 късометражни, 3 игрални и 2 документални филма.

През изминалата година българската продукция получи наградата Kodak Vision за най-добър оператор (Александър Станишев) на кинофестивала Сламданс '2012, награда на журито на DIFF 2012, награда за най-добър европейски филм на Международния фестивал на любовния филм в град Монс, Белгия, и награда за дебют от 7th SEE Fest. Саундтракът на лентата включва парчета на Leepra Deluxe, Wosh MC, Светльо and the Legends, Panican Whyasker и др.

Носителят на първата "Златна липа" ще бъде обявен на 5 юни 2013 г. на пресконференция с начален час 13:00 и място на провеждане Старозагорската опера. От 18:30 ч. ще се състои церемонията по закриването на фестивала, а от 20:00 ч. – прожекция на наградения филм.

Сподели.