Веси Бонева: "Николета Лозанова, Златка Райкова... Аман!"

Pinterest LinkedIn +

За разлика от повечето си колежки Весела Бонева не нашумя покрай някой музикален реалити формат и въпреки годините си вече има завиден опит на българската поп сцена.

Ден преди да замине за Милано за записите на дебютния си албум Avtora.com се срещна с нея, за да разбере какво се случва в живота й напоследък...

Любомила Бучинска: Здравей, Веси! Да започнем с FHM... Защо се снима? Тази корица откровен PR ли е или начин да ни покажеш, че малкото момиче е вече жена?

Весела Бонева: Радвам се, че първата корица в живота ми ще бъде на едно от най-четените мъжки списания в България. FHM не е разголено и порнографско списание като Playboy, например, за което се снима сестра ми.

Няма какво да се лъжем... подобно нещо е много голям PR и е нормално да е така. Факт е, че ти помага да натрупаш популярност и точно затова взехме тази решителна стъпка. Освен това бях поканена - защото всички знаем, че много жени сами си плащат, за да бъдат на корица. Всичко е нагласено... Николета Лозанова, Златка Райкова... Аман!

.: Сестра ти има опит в еротичните списания, как реагира на решението ти да се снимаш?

Веси Бонева: Тя много се зарадва за мен особено като разбра, че Велислава Кайманакова ще ме снима, тъй като тя е един от най-добрите фотографи в България. Бях много спокойна и знаех, че нямам абсолютно никакви грижи с нея по време на снимките. Разбрах, че дори ми е приятно в един момент, което доведе и до качествени кадри след това..: Да си дойдем на темата... музика! Изпълнители, които се пръкнаха "вчера", вече издадоха албуми. Теб те наблюдаваме от дълго време, а още нямаш такъв.

Веси Бонева: Отдавна планирам издаването на дебютния си албум. Работя над него бавно, защото смятам, че не е важно колко бързо ще стане готов, а колко качествен ще бъде накрая. Искам и да е максимално близо до сърцето ми, тъй като що се отнася до песните – аз съм основният човек, който пише музиката и текстовете. А аранжиментите са изцяло дело на Светлин Къслев, с когото работим от три години.

Тази година подписах договор с италианската музикална компания Lasteri Music Group, тяхното студио се намира в Милано и точно там ще запиша албума си. Парчетата, които сме направили до момента, са много разнообразни стилово - има поп, денс, R&B, както и няколко балади. Не искам да се ограничавам, а в момента и границите в музиката са доста размити. Текстовете на песните са както на български, така и на английски език.

.: Значи ли това, че няма да се задоволиш само с българския пазар, а ще се прицелиш и към европейската сцена?

Веси Бонева:
Разпространението на албума ще бъде в цяла Европа и се надявам хората там да го харесат, защото е много трудно да пробиеш на пазара на по-развитите страни. Всичко зависи от моите продуценти, на които много вярвам в момента.

Със сигурност издаването на албума в България няма да е с цел печелене на пари, защото тук всичко е една голяма набутвация, а не трупане на приходи. Целта ми е името ми да се развива и утвърждава, да ме канят на участия, където контактът с публиката е истински и пея на живо.

Да бъдеш постоянно на сцена е най-силното изживяване, но малко музиканти в България имат шанса да го правят толкова често.

.: Ти беше част от Select Music Media, защо прекрати професионалите си отношения с шефовете на фирмата Румънеца и Енчев?


Веси Бонева:
Имахме доста разногласия за това какъв да е стилът ми, какво музика да правя. Много дълго време чаках Румънеца и Енчев да ми обърнат внимание, да задействат въпроса с моята кариера. Те самите са изпълнители и това им пречи да се грижат за другите артисти в музикалната си компания.

Главната причина да се разделя с тях е, че поставяха себе си на първо място. А аз не исках да съм на второстепенна позиция, исках да съм в центъра на вниманието. Нямаше никакъв смисъл да си губя времето там и затова реших да напусна.

Мисля, че постъпих правилно, защото ето ме една година по-късно - много по-силна, самостоятелна, целеустремена и с много повече свобода. А тя също е изключително важен фактор за един творец. В момента не контактувам по никакъв начин с Румънеца и Енчев..: В последно време парчетата на Румънеца и Енчев станаха много комерсиални, клиповете им изобилстват от коли и голи жени, харесва ли ти новата посока, която поеха?


Веси Бонева:
Мисля, че основният им проблем е, че не оценяват чуждото мнение и са прекалено затворени в себе си. Смятат, че като правят много комерсиални неща, хората непременно ще им се кефят – не е така. Би трябвало да бъдат себе си. Правят комерсиални видеоклипове, но пак не им се получава и не ги въртят...

.: В момента Невена Цонева също има сериозни противоречия с продуцентите от Вирджиния Рекърдс.


Веси Бонева: Честно казано не можах да проследя този казус и не съм запозната с версиите на двете страни. Мога да кажа само, че един изпълнител трябва да бъде изключително здраво стъпил на земята и такова самочувствие, правене на номера... подобни неща изобщо не могат да минат пред продуцентите.

Невена... в един момент тя беше навсякъде – направи много неща или по-скоро музикалната й компания направи много неща. Според мен тя не е била достатъчно благодарна на хората, с които е работила дори и те да се прекалявали със своите ограничения. Щом веднъж си сложиш подписа на договора – край, забравяш.

Аз я харесвам като изпълнител, но може би тя трябва да поработи повече по своя характер. Не съм била близка с нея, но като страничен наблюдател това ми е направило впечатление. Нейният проблем е в поведението, тя винаги е била с много високо вдигната глава...

.: Продължава ли попфолкът да е най-големият проблем и най-силното оправдание на българските поп изпълнители за масовия им неуспех?

Веси Бонева: Големият проблем тук е, че нямаме сцена и медии, които да ни подкрепят. Нямаме спонсори и трябва сами да си плащаме за всяко едно нещо, което правим. Другият вариант е да си много атрактивен, да правиш глупости и да ходиш по цици, например, защото е факт, че България обича скандалите.

Има много голяма грешка в нашата система и аз си я обяснявам точно с появата на попфолка. От самото начало беше ясно, че той ще завладее целия пазар и музикален бизнес у нас..: Застрашени ли сте поп изпълнителите от колегите си в попфолк бранша... ?

Веси Бонева: Малко по малко те взимат нашата сцена. Застрашени сме определено. Чалга се слуша много повече, защото техните фирми са по-силни, освен това всяка една от тях си има собствена телевизия.

Преди години Наградите на ММ и БГ Радио бяха събития, които събираха и вълнуваха хиляди хора, а сега са нищо. Аз съм си мечтала да бъда на мястото на дует Каризма, Мария Илиева... ето дойде моят момент, но сега няма да му се радвам толкова, колкото съм искала тогава.

.: Има ли надежда за българския поп?


Веси Бонева:
Аз вярвам в себе си - в това, което мога да правя и знам, че ще стигна много далеч. Тук не сме на толкова ниско ниво – напротив нивото ни е много добро. Не може да се каже, че не работим с най-новия софтуер, не може да се каже, че нямаме добри режисьори, добри текстописци и композитори...

Има много талантливи българи, които заминават и после се връщат обратно с много повече опит. Само нагоре, напред и това e. Важното е, човек да се чувства добре от това, което прави. Оттам нататък всичко е формално.

Изходът е да продължим да се борим колкото и да е трудно и да се надявяме, че някой ден нещата ще се оправят.

Интервю: Любомила Бучинска

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.