Вече официално: "Оскар" само за творци от расови или етнически малцинства!

Pinterest LinkedIn +

Американската киноакадемия въведе редица нови правила за подбора на филми, претендиращи за награда "Оскар" за най-добър филм. Нововъведенията ще влязат в сила от 2024 г., съобщават на сайта на академията.

За да може да претендира за прочутата статуетка в най-престижната категория, всеки филм трябва да отговаря поне на два от четирите нови критерия. На първо място, поне един от актьорите в главна или второстепенна роля трябва да бъде представител на расово или етническо малцинство. Ако по някакви причини това условие не може да бъде изпълнено, тогава поне една трета от останалия актьорски състав трябва да бъде съставен от жени, представители на расови, етнически малцинства, хора с ограничени възможности или ЛГБТ.

Аналогични изисквания ще бъдат приложени и към творческия и техническия персонал на продукциите, но те ще бъдат обнародвани допълнително. Става дума за режисьорите, сценаристити, композиторите, художниците по костюмите, гримьорте, редакторите, продуцентите и т. н. Същите правила ще важат и за маркетолозите, специалистите по връзки с обществеността и кино разпространителите. 

Четвъртият важен критерий за допускане до участие в надпреварата за най-желаните награди в киното е свързан с привличане към екипа на филма на стажанти и практиканти от споменатите гранични и малцинствени обществени групи.
Венсеремос! 

"Тези стандарти са създадени, за да може на справедлива основа да се обезпечи разнообразие на хората на екрана и извън него с цел да се отразят различията и сред зрителите" — гласи официалното съобщение на Академията. Новите й изисквания са насочени към борба с потискането на представителите на посочените групи хора, както и на жените.

Датата на следващата церемония по раздаването на наградите "Оскар" беше преместена от февруари за 25 април 2021 г. Според новите правила в надпреварата за "Най-добър филм" ще бъдат допуснати точно десет филма. Не става ясно дали ще бъде посочвано официално кои от актьорите в тях ще бъдат представители на малцинства и дали това ще бъде посочвано изрично и публично.

"Началото на края", коментираха вече някои фенове. Намериха се и творци от Русия, които разкритикуваха новите изисквания. Според руския режисьор Андрей Звегинцев например те противоречат на правилата на изкуството като цяло. "Филмът ти трябва да бъде образец за изкуството, а не каталог на толерантността. Истинските творци ще се съгласят смен, защото знаят, че филмите се снимат не за награда, а заради истината", заяви той, цитиран от "Фонтанка".

"Под маската на хуманизма и чудесните лозунги виждаш уродливото лице на либералната диктатура", написа във Фейсбук една мислеща жена (Ирини Зикидис). И вие ли го усещате по този начин?

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.