Тежки времена за културата: няма да раздават "Оскари" през февруари 2021 г.

Pinterest LinkedIn +

Ежегодната бляскава церемония по връчване на наградите "Оскар" през догодина беше отложена. Вместо през февруари, както повелява традицията, световноизвестните кино отличия ще бъдат раздадени на 25 април 2021 г.

Причина за това е съществуващата пандемия от коронавирус, която, както изглежда организаторите от американската Академия за кинематографично изкуство и наука не очакват да отшуми до зимата на следващата година. Друга съществена причиниа е, че извънредното положение стана причина за затваряне на кината в цял свят, а от няколко месеца е спряло и заснемането на филми. Вероятно в Холивуд се притесняват, че творците няма да имат възможност да произведат новите си филми навреме, за да бъдат включени в конкурсната програма на 93-тото издание на "Оскарите".

Специалисти предполагат, че други известни награди за филмово изкуство като BAFTA, "Златен глобус", наградите на критиката и т. н. също ще променят първоначалните си графици. Традиционното начало на фестивалния кино сезон, който обикновено свързваме с форумите във Венеция и Торонто, през есента, вероятно също ще бъде отложено, съобщава deadline.com.

В историята на наградите "Оскар" церемонията по връчване статуетките е била отлагана само три пъти - през 1938 г. заради наводнение в Лос Анджелис, през 1968 г. след убийството на Мартин Лутър Кинг и през 1981 г. след опита за убийство на президента на САЩ Роналд Рейгън, напомнят световните информационни агенции.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.