Върховният съд оправда Милена Славова по делото, заведено срещу нея от ЛГБТ

Pinterest LinkedIn +

Българската рок звезда Милена Славова беше оправдана от Върховния административен съд (ВАС) по дело, заведено срещу нея от представители на ЛГБТ общността в България. ВАС отмени като неправилно предишното решение на Административен съд София-град, с което пък е отменено решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от юни м. г. във връзка с жалба, подадена срещу Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“. Информацията беше разпространена от пресцентъра на съда.

Според върховните магистрати "цялостното поведение на касационната жалбоподателка Милена Славова" демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“. „В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите“, се посочва в мотивите на съда. В заключението се казва още: „Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група“.

В аргументите се посочва още ,че "общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради". Изтъква се, че "публичният й образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост".

Как се стигна до делото, което беше предшествано от публичен линч на певицата от страна на български гей активисти, можете да си припомните тук.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.