"Вълшебникът", или Набоков преди "Лолита"

Pinterest LinkedIn +

Надяваме се, че няма да изненадаме никого, обръщайки внимание на факта, че Владимир Набоков е написал не само "Лолита", но и много други неща. Сред не толкова добре познатите му произведения е и новелата "Вълшебникът", за която ще ви разкажем малко повече.

Поет, драматург, писател, критик и преводач, Владимир Набоков е едно от най-значимите имена в литературата на ХХ век. Той е роден през 1899 година в Санкт Петербург. През 1917 година, когато на власт идват болшевиките, семейството му е принудено да напусне страната. Така Набоков се озовава в Тринити Колидж в университета в Кеймбридж, където следва естествени науки, руска и френска литература.

След като завършва образованието си, той се мести при своето семейство в Берлин, а в началото на 40-те години заминава за САЩ заедно със съпругата и сина си. Първата новела, която пише, е озаглавена "Машенка" и излиза през 1926 година.

Писателите, които пишат не само на родния си език, съвсем не са много, но Владимир Набоков е един от тях. Първите му произведения са създадени на руски, но след като заминава за Америка, той започва да пише на английски език. 

Най-популярните му произведения, написани на руски, са "Покана за екзекуция", "Машенка" и "Защита Лужин". От създадените на английски пък на най-голям успех се радват "Лолита", "Знак за незаконороденост", "Пнин" и мемоарната книга "Памет, говори" (позната на български като "Други брегове").

Докато живее в Америка, Набоков развива едновременно творческата и академичната си кариера. Преподава в няколко университета и става професор по европейска и руска литература. Едва след като написва "Лолита" през 1955 година, благодарение на средствата, които му донася романът, той може да си позволи да се оттегли от преподаването и да се отдаде изцяло на писането.

Това, което повечето от вас вероятно не знаят, е, че макар да е емблематичен за творчеството на Набоков, романът "Лолита" не е първото произведение на писателя, в което се появява подобен сюжет. Всъщност новелата "Вълшебникът" е своеобразен предшественик на "Лолита". И сходствата между двете произведения никак не са малко.

Може би именно това е причината Набоков да не публикува новелата, която е написана през 1939 година. Тя е и последното произведение, което той пише на руски език. През 1986 година синът на писателя, Дмитрий, превежда "Вълшебникът", а година по-късно новелата е публикувана.

Появата на "Вълшебникът" предизвиква вълнение в литературните среди. Британският писател Мартин Еймис я определя като литературното събитие на сезона, завладяващ шедьовър, разтърсващ и тревожен. Колкото до историята, тя е подобна на тази в "Лолита", но и доста различна от нея.

Персонажите нямат имена. Те са просто мъжът, вдовицата и момичето. Мъжът е бижутер на средна възраст, който се жени за болна вдовица, защото е привлечен от дъщеря й. Не след дълго майката умира и мъжът остава единствен настойник на момичето. То обаче така и не се превръща в дръзка нимфетка.

Финалът на "Вълшебникът" също е различен от този на създадения години по-късно роман. Самият Набоков нарича повестта "завършен къс красива проза, точен и проникновен", а най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

Сподели.