В очакване на "умните" коли

Pinterest LinkedIn +

През последните години производството на "умни" автомобили се превръщат във все по-бързоразвиващ се бранш. Все повече модели се тестват в различни градове по света и се очаква в скоро време те да покрият изискванията на регулаторните органи и да влязат в експлоатация. Всичко това означава, че в следващите няколко години можем да очакваме да видим как коли без шофьори се движат свободно по улиците ни.

мните" автомобили имат редица предимства, които ги превръщат във все по-надеждни средства за придвижване. Благодарение на дигиталната картография, например, те разполагат с надеждна информация за пътищата. Имат вградени сензори, радари и камери, които им позволяват да преценяват в реално време обстановката на пътя и да променят маршрута, по който се движат, ако това е наложително. Няма съмнение, че промените, които предстоят в автомобилния сектор, ще бъдат революционни. Но за да се случат, ще трябва да бъдат преодолени редица предизвикателства, засягащи компаниите в сектора, законодателството и нагласите на хората.

Характерно за бранша на умните коли е, че сблъсква компании от два бързоразвиващи се сегмента – тези на автомобилите и тези на информационните технологии. Ето защо редица технологични гиганти като Google, Apple, Uber и Tesla обърнаха поглед към автомобилния бранш, където най-популярни са "Mercedes", "Toyota", "Ford", "Volvo", BMW и др. IT компаниите са на мнение, че бъдещето на автомобила е в софтуера и че традиционните автомобилни компании ще се превърнат в обикновени доставчици на хардуер. От своя страна обаче все повече автомобилни фирми като www.autodoc.bg започнаха да създават свои собствени IT центрове.

Същевременно се поставят и редица предизвикателства пред регулаторните органи и законодателството, които все още не са достатъчно подготвени за предстоящите промени. Технологията, правеща автопилотите възможни, вече съществува, но за да стане масова, трябва да се разработят достатъчно прецизни карти, да се синхронизират законодателствата и застрахователните практики в различните държави и най-вече да се променят нагласите на хората, които остават противоречиви. Много хора например се тревожат от факта, че автономността на новите коли може да доведе до премахването на традиционни професии като таза на шофьорите.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.