Изкуствен интелект на Google победи професионални играчи на StarCraft II

Pinterest LinkedIn +

Изкуственият интелект DeepMind на Google постигна нов успех срещу професионални геймъри. Този път версията AlphaStar на алгоритъма е победила топ играчи на StarCraft II, съобщава Pixelmedia.bg.

Изиграни са общо 11 игри срещу играчите TLO и MaNa, които са били разделени на два мача. Общо AlphaStar е записал 10 поредни победи. Едва на последната игра хората побеждават.

Това, което е изненадало играчите, е, че алгоритъмът всеки път е измислял и прилагал изцяло нови стратегии. Използвана е малко по-стара версия на StarCraft II, с която изкуственият интелект е обучен. Това означава, че той може да не се представи чак толкова добре на друга версия на играта.

Въпреки това изкуственият интелект се справя доста добре, като статистиката дори показва, че е използвал по-малко кликове на минута спрямо човешките си опоненти. Дори времето за реакция средно е около 350 милисекунди, което е по-бавно от повечето прогеймъри. Това означава, че AlphaStar побеждава не с бързина, а със стратегия и по-правилни решения.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.