Уви! "Островът" на Камен Калев извън претендентите за "Златната палма" в Кан

Pinterest LinkedIn +

Вече е ясна програмата на 64-то издание на престижния филмов фестивал в Кан. Списъкът с официалните заглавия бе обявен на специална пресконференция в Париж.

Впечатление прави участието в него на 19 продукции, една от които, както и подозирахме, е новият филм на скандалния датчанин Ларс фон Триер (Lars von Trier) - "Меланхолия"(Melancholia).

След като преди няколко години режисьорът скандализира публиката с брутални сцени на секс и насилие в "Антихрист" (Antichrist), сега той е на път да стори същото и с новото си предложение, в което разглежда предстоящия апокалипсис на планетата земя.

Сред другите любопитни заглавия са това на Терънс Малик -"Дървото на живота" (The Tree of Life), "Кожата, в която живея" (La Piel Que Habito) на Педро Алмодовар (Pedro Almodovar), като тук е любопитно, че филмът се сочи за дебют в хорър жанра за прочутия испански режисьор, "Момчето с велосипеда" (Le Gamin Au Velo) на братята Жан-Пиер и Люк Дарден, които вече са печелили на два пъти "Златната палма" и много други.

"Островът" на Камен Калев с Летисия Каста

За голямо наше съжаление обаче, поне сред претендентите в основния конкурс не присъства новото заглавие на Камен Калев - "Островът" с Летисия Каста (Laetitia Casta), за което българският режисьор не криеше амбициите си да дебютира именно в Кан.

Все още обаче надеждата ни е в програмата "15-дневката на режисьорите", в която именно бе включен предишния му проект "Източни пиеси" през 2009 година. Ако това се случи, то ще можем да се борим с филма поне за наградата "Златна камера". 

Сред другите популярни заглавия, които ще може да види публиката, са още "Карибски пирати: В непознати води" (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) и "Бобърът" с Джоди Фостър (Jodie Foster) и Мел Гибсън (Mel Gibson).

Официалното 64-то издание на престижния кино форум в Кан ще се проведе от 11 до 22 май, като откриването му е с новото предложение на Уди Алън (Woody Allen) - "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris), което е извън конкурсната програма по изричното настояване на знаменития режисьор. Начело на журито тази година е филмовата легенда Робърт де Ниро (Robert de Niro).


Сподели.