Участие на Атеш Хан Тайфа в Swinging Hall

Pinterest LinkedIn +

"Атеш Хан Тайфа" е нов проект на виртуозния китарист Атешхан Юсеинов. Формацията, която дебютира пред публика през 2005 г. на фестивала Jazz+, подготвя ново участие на живо в столичния клуб Swinging Hall на 7 януари от 22:00 ч.

Вдъхновението за създаването на формацията е почерпано от инструменталните групи през 80-те, известни като "сватбарски оркестри". Една от най-силните страни на "Атеш Хан Тайфа" са музикантите, които участват в бенда. Всички те са от различен етнически произход и носят със себе си автентичните традиции на своите общности.

Музиката на групата се отличава със сложни аранжименти, съчетани с неочаквани ритмични обрати, които контрастират на семплите и леснозапомнящи се мелодии.

"Със сигурност бихме могли да проследим корените на тази музика до сватбарските групи през 80-те и до джаз-фолк експериментите на Милчо Левиев, но разликата е, че тези произведения притежават цялостен облик, без значение доколко солистът се отдалечава от темата. Прекрасно е, ако искате да разберете колко навътре в брега се разбива българската Нова вълна!", коментира Ким Бъртън от музикалното издание Songlines.
Сподели.