"Uber" и "Hyundai" представиха прототип на летящо такси

Pinterest LinkedIn +

По време на изложението CES 2020 в Лас Вегас "Uber" и "Hyundai" представиха прототип на летящо такси. То се казва S-A1 и може да се превърне в електрическо летящо такси, което да се използва за превози на къси разстояния.

Прототипът може да излита и да каца вертикално, като лети на височина до 600 метра със скорост 290 км/ч. То ще може да изминава 100 км с едно зареждане на батериите си, а самите те ще се зареждат за около пет минути.

Летящото такси ще може да превозва до четирима пътници. То ще излита и ще каца на специална площадка, която ще изпълнява функцията и на автогара.

На нея ще пристигат специални автономни превозни средства, които ще се използват за транспорт на пътниците от и до летящото такси. Тези превозни средства също ще са електрически и ще предлагат различни удобства и услуги като кафене, медицински прегледи и др. Идеята е човек да спестява време, вършейки други задачи, докато пътува до и от летящото такси.

Засега таксито е само концепция и тепърва ще трябва да се доказва. Идеята е първоначално да е с пилот, но с течение на времето да стане напълно автономно.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.