Творба на Picasso за 7,5 милиона евро в София

Pinterest LinkedIn +

Галерията за чуждестранно изкуство в столицата официално отвори врати за всички, които желаят да се насладят на някои от най-популярните творби на легендарния художник Пабло Пикасо (Pablo Picasso). Изложбата "Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо" ще продължи до 15 март 2009 г.

Експозицията събира 86 произведения, придружени от 25 уникални фотографии на испанския живописец, график, скулптор и керамик. Изложените експонати са собственост на няколко от най-значимите колекции с творби на Пикасо в Малага, Барселона и Мадрид.

Произведенията на Пабло Пикасо в столичната галерия за чуждестранно изкуство попадат в няколко раздела - графика, керамика, живопис, акварели, офсет, текстил, смесена техника и рисунки. Подборът на изложбата е дело на испанската кураторка Мариса Оропеса и на комисаря на изложбата Еми Барух.


Фотографии на Пикасо, дело на френския фотограф и приятел
на художника - Люсиен Клерг.  Снимка: Avtora.com 

"Идеята за изложбата на Пикасо в България датира от повече от една година", каза за Avtora.com организаторката на експозицията Еми Барух от "Барух енд Партнерс". "Много трудно се осъществяват подобни изложби обаче, поради няколко причини, необходими са три неща - достатъчно пари, опит и добри контакти"

Най-скъпият експонат в "Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо" е оценен на близо 7,5 млн. евро. "Три застрахователни компании са ангажирани с полиците за застраховка на тази изложба, което е достатъчно, за да засвидетелства общата стойност на експозицията", каза още Еми Барух.


Подобни произведения на Пикасо пристигат за първи път у нас.
Снимка: Avtora.com


Изложбата в Галерията за чуждестранно изкуство е съпътствана от различни по характер събития. До 10 януари Институт Сервантес ще бъде домакин на "Пикасо-Непознатият", включваща творби на Пикасо, притежание на български музеи и колекционери.

В периода 23 декември 2008 г. - 3 февруари 2009 г. във филмотечно кино Одеон и Дом на киното ще бъдат прожектирани филми, посветени на испанкия творец. Сред лентите, които ще бъдат представени, са "Мистерията Пикасо", "Да устоиш на Пикасо" и "13 дни от живота на Пикасо".


Оригинална реклама на Audi успява да се слее с атмосферата
на изложбата. Снимка: Avtora.com


Културната програма включва още среща-разговор на тема "Моят приятел Пикасо" с фотoграфа Люсиен Клерг. Клерг се запознава с художника в началото на 50-те, когато започва тяхното приятелство, което продължава до смъртта на Пикасо на 8 април 1973 г. във Франция.

Сподели.