TV Наблюдател: Трябва повече вяра на Анкова

Pinterest LinkedIn +

В предишния си коментар побързахме предсрочно да честитим шефското кресло в БНТ на Вяра Анкова и не сбъркахме. Прогнозата изобщо не беше трудна. Гласовете на СЕМ са 5:0 в полза на бившата говорителка.

Изборът изглежда наистина предизвестен, а дежурните мърморковци няма да пропуснат да го обявят и за нагласен. Дали Вяра Анкова е фаворит на сегашната изпълнителна власт? Или пък изборът й е именно компромис от страна на Бойко Борисов в полза на президента? 

И за двете хипотези биха се намерили достатъчно аргументи, но е безсмислено да се дълбае в тази посока. Така или иначе, който и да оглави БНТ, ако ще и да е цар Соломон, винаги ще има достатъчно недоволни.

В случая по-важното  е, че шеф на телевизията става опитен и дългогодишен нейн кадър, който досега е ръководил най-важния сектор от нея - новините.

Трябва човек да е много несправедлив, ако каже, че информационните емисии на БНТ през последните няколко години са били слаби, или пък сервилни към която и да било власт. Парадоксално, но факт - плурализмът на мненията е много по-добре застъпен в най-бюрократичната и ретроградна българска медия, отколкото в частните канали. Угодничеството към управляващите, даже и да го приемем за неизбежно, далеч не е толкова видимо и дразнещо, както в много други телевизии.

БНТ е телевизията с най-доброто дискусионно студио - "Референдум". Сутрешният й блок също е на прилично ниво - неслучайно именно тук изгря звездата на Виктор Николаев, за да бъде лапнат наготово от bTV в трансферния удар на годината.

Новините са стегнати, динамични, разнообразни. Е, чисто технически картинката отстъпва на повечето частни канали. В това отношение на "Сан Стефано" имат много да учат. Не можем да приемем никакви оправдания, че нямат пари. В БНТ просто не умеят да снимат добре в студио. Ако трябва да си сменят всички камери, ако трябва да назначат нови осветители и отговорни оператори, но е крайно време образът да догони нивото на журналистиката.

Обявените приоритети на Вяра Анкова: актуалните предавания, новините, външнополитическите рубрики, както и развитието на телевизията в Интернет. Тези акценти говорят за модерно мислене и достатъчна доза смелост. С оглед на 6-годишната й досегашна работа, нямаме основание да се съмняваме, че ще дадат резултати. Въпреки че сме в България, родината на съмненията и недоверието.

Както вече писахме и миналата седмица, най-голям зор новата шефка ще види в спортната дирекция. Съпругата на бившия вратар и президент на "Левски" Томас Лафчис може и да показва смелост в политическата джунгла, но във вселената на Петела и Кедъра усилията й изглеждат предварително обречени на провал. Дано да не сме прави. Спортът заема основна част от програмата на БНТ и е грехота през 2010-а година нивото на отразяването му да е като от миналия век.

Накрая няколко думи за основния конкурент на Вяра Анкова за шефския пост - Люба Кулезич. Присъствието на устатата коментаторка сред кандидатите беше полезно най-малкото заради дискусиите, които тя успя да породи. Кулезич по-добре от всеки друг умее да формулира проблеми и да аргументира критика. Нейната сила е именно в това, а не в мениджмънта и лавирането между различни лобита. 

Ако Вяра Анкова е далновиден шеф, не би се поколебала да предложи едночасово коментарно предаване на най-добрата в този жанр. По този начин тя едновременно би засилила своята програма, би отслабила конкуренцията (в момента Кулезич работи за Нова телевизия) и най-вече би показала сила на характера и увереност в собствената си стабилност.

Автор: Георги Неделчев

Сподели.