TV Наблюдател: Чао на Световното, бай бай на БНТ

Pinterest LinkedIn +

С края на Световното в ЮАР приключва и едномесечната хегемония на БНТ в телевизионния рейтинг. През юни само непобедимият турски сериал "Листопад" по bTV е събирал повече зрители пред екраните.

Нова телевизия е успяла да пласира само две предавания в Топ 50 - Big Brother Live и Big Brother Истината. Световното и “Сан Стефано” бяха господари на ефира.

Засиленото внимание към държавната телевизия извади за пореден път на преден план някои от най-дразнещите й черти. В “TV Наблюдател” на Avtora.com обърнахме специално внимание на феномени като Петела и Кедъра. Получи се даже мини-скандал, тъй като последният изрази учудване как и за какво е възможно някой да го критикува. 

Недообмисленият дизайн на студиото, традиционно лошото осветление (по традиция в ефира на БНТ всички изглеждат по-лошо гримирани и по-грозни от другаде), аматьорската непринуденост на водещите, липсата на здрава сценарна и режисьорска ръка - това са все неща, с които сме свикнали и ги търпим с години. Толерирането се получава поради факта, че извън Световните първенства и Олимпиадите рядко се застояваме толкова на този канал.

"Симптомите на резултата започнаха да се подклаждат"
"Нямам обяснение, наистина гърците изглеждат като забавени снимки"
"Вувузелите сякаш усещат, че нещо интересно ще се случи"
"Приготвят се нигерийците да изпълняват фаула. Заформя се някаква завера"
"Разбира се, ние за това ги съсредоточаваме нашите зрители"

Прилича на бълнуване на начинаещ коментатор, а всъщност са цитати от доайена. Изкукуригването е пълно.


Камен Алипиев и Ели Гигова

Не искаме нищо лошо да пожелаваме на Петър Василев. Да му дава Бог дълги години здраве и лично щастие. Но все пак ще си позволим надеждата, че това ще му е последният Мондиал като коментатор.

Нека остане зад микрофона само в любимия си спорт - бокса. Там ще го изтърпим все някак. Факт е, че младите му колеги Никола Ибришимов и Ивайло Ангелов се справят нелошо с коментирането на мачове и е редно да получават все повече право на това.

И все пак, при всичките кусури и дразнещи неща, на фона на които ревът на вувузелите беше като люлчина песен, БНТ успя да надскочи досегашното си ниво. Това Световно бе отразено с една идея по-добре от предишните. 

Студиото “Зов от Африка”, с всичките си недостатъци и въпреки на моменти безсмислената говорилня, внесе жанрово разнообразие в програмата. Превърна се в алтернатива на “Шоуто на Слави” и излязлото във ваканция шоу на Иван и Андрей.

През НДК се извървяха всички по-известни естрадни величия, представиха новите си и не толкова нови песни, посмяха се, порадваха се. Видяхме и муцуните на куп наши футболисти и треньори, повечето от които нямаме никаква сериозна причина да уважаваме. И толкоз. Пак не е малко.


Петя Дикова и Методи Манченко

Оттук нататък БНТ се връща отново там, където сме свикнали да бъде - в Б телевизионна група. Както наскоро беше казала Люба Кулезич - един “Референдум” пролет не прави. 

През следващите седмици единственото по-интересно нещо в ефира на този канал ще бъдат интригите около конкурса за нов негов директор. В този ред на мисли, можем отсега да честитим почти сигурното назначение на Вяра Анкова.

И нескрито да се надяваме, че при нейното управление държавната медия ще бъде във фокуса на вниманието не само по време на Световни първенства. Анкова, като съпруга на легендарен син вратар и бивш президент на “Левски”, би трябвало да обърне и по-сериозно внимание на спортната редакция - без съмнение най-ретроградната и нереформирана от всички творчески групи на “Сан Стефано”. Изисква се много малко смелост, а ефектът ще е огромен.

Автор: Георги Неделчев


P.S. През последните месеци “Уикенд” няколко пъти публикува коментари от рубриката "TV Наблюдател". Когато най-тиражният вестник в държавата препечатва текстовете ти, това не може да се тълкува другояче, освен като признание и влияние. Колегиалността обаче изискваше Avtora.com да бъде цитиран като източник, а това се случи само веднъж. 

Няма причина една могъща медия като “Уикенд” да се срамува, че одобрява и дава допълнителен живот на текстове от този сайт. Така както лично аз не се срамувам, че чета и уважавам този вестник, а понякога и пиша специални статии за него. 

С подобна недобросъвестност обаче колегите там не постигат друго, освен да дават нови аргументи в устите на всички онези, които имат интерес да подценяват изданието и труда им.

Цитирайте ни друг път, пичове, това са само 9 буквички - Avtora.com!

Сподели.