Три от най-продаваните марки коли, които почти никой не познава

Pinterest LinkedIn +

За 2017 г. от всички марки на VW Group са продадени общо 10,9 млн. автомобила по целия свят, с което концернът оглави класацията. Постижението е впечатляващо, но всъщност има три марки, които реализират по-големи продажби от някои от марките на VW Group, при това само в Китай.

Китайските автомобилни производители не могат да се оплачат от липса на интерес и пазар. Ето и кои са трите най-популярни производители на автомобили в Китай за 2017 г. по данни на "Autocar". Да, нито една от трите компании не е позната, особено извън Китай.

Третото място е за Dongfeng Motor Corporation. Тя е основана още през 1969 г. За миналата година е продала 639 248 автомобила. Компанията е с голямо държавно участие. Създадена е след стратегия от 1964 г. за мотивиране на местната индустрия. Първоначално започва с тежкотоварни камиони, а от 1978 г. навлиза и на автомобилния пазар. Днес тя работи с много други компании, включително Honda, Kia, Infinitiy, Nissan, PSA и Renault.

На второ място е Changan Automobile Group. Компанията е основана през 1862 г., също с голямо държавно участие. През миналата година е продала 1 055 096 автомобила в Китай. Разбира се, първоначално не произвежда коли, защото такива няма. Първата дейност на компанията е военно оборудване и техника. От 1959 г. навлиза и при колите, като днес има две марки - Changan и Hefei. Освен това си партнира с DS Autmobiles, Ford, Mazda, Peugeot-Citroen и Suzuki.

На първо място е Geely. Тя е най-млада, създадена е през 1986 г. Днес обаче е най-големият китайски автомобилен производител с 1 251 656 продадени коли в Китай само за 2017 г. За сравнение – глобалните продажби на Skoda за миналата година са 1 200 500 автомобила.

Началото на Geely също е необичайно. Компанията е създадена с идеята да произвежда хладилници. Впоследствие купува бивша държавна компания за производство на мотори и това става основна дейност. През 90-те кандидатства и за разрешение за производство на автомобили. Първата кола на Geely слиза от поточната линия през 1999 г.

Следва много бързо развитие за Geely. През 2010 г. компанията придобива Volvo от Ford за 1,8 млрд. долара. Днес тя има и контролния дял в London Taxi Company, Proton, Lotux и Terrafugia. Вече има и 9,7% в Daimler, като амбицията ѝ е да се установи като един от най-големите автомобилни концерни в света.
Сподели.