Трансплантират органи от прасета на хора

Pinterest LinkedIn +

Това става възможно благодарение на нова технология за редактиране на гени.

Изследователски екип от Harvard е постигнал сериозен пробив в сферата на трансплантацията на органи, който позволява надеждна и безопасна трансплантация на органи от други видове в човешко тяло. По-конкретно учените са тествали възможностите да трансплантират на човек органи от прасе.

Може и да ви се струва ужасяващо, но едва ли така мислят хилядите хора, които загиват ежегодно, защото не е намерен подходящ орган, който да им бъде трансплантиран. Или онези, които се сдобиват с такъв, но се налага да живеят с мисълта, че тяхното съществуване е станало възможно благодарение на нечия друга смърт.

Досега един от съществените проблеми пред трансплантацията на органи от прасета в човешкото тяло беше опасността от ретровируси в ДНК-то на животното, които да застрашат човека.

За да се справят с проблема, учените са създали генетично променени прасета, които са абсолютно защитени от ретровируси и съответно могат да бъдат превърнати в донори на органи. Тепърва предстои новата технология да бъде тествана, след което ще се премине към по-широка обществена дискусия за нейното използване.

Сподели.