Transformers: War for Cybertron

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън - приключение Година: 2012 Разработва: High Moon Studios Издава: Activision Платформа: РС | Xbox 360 | PS3

Игрите, базирани на филми, обикновено смърдят. При това лошо. Причините са много, но най-обичайната е, че те разчитат основно на кино "батковците" си да свършат цялата тежка и мъчна работа по придобиване на известност и слава, а след това очакват да продават като луди на техен гръб.

Формулата е безкрайно глупава, изтъркана и в 99% от случаите води до разочароващи продажби, но хей, никой не е обещавал, че гейм индустрията е съставена от гении в маркетинга, нали?

Един от най-болезнените примери за това колко безсмислен може да се окаже подобен ход са игрите, направени по култовата филмова трилогия Transformers. Там, където гениалният Майкъл Бей успя да създаде от историята зад франчайз за детски играчки съвременен визуален шедьовър, който се превърна в емблема на зрелищност и виртуозно ниво на специалните ефекти, поредица игрални студия, щедро спонсорирани от Activision, успяха да генерират серия видеоигри със съмнително качество.

Следвайки сценариите на съответните кинопродукции, Transformers игрите меко казано демонстрираха посредствени качества и липса на въображение. Поне досега.
Защото последното (но не поредно) издание в линията от заглавия, наречено Transformers: War for Cybertron, е на път да промени правилата на играта.

От гледна точка на презентация, пресъздаване на сюжета и качество на реализация, War for Cybertron е с класи над всички досегашни опити по темата и много повече се доближава до определението "достоен представител на игра, правена по Transformers филм".

Макар събитията, които разглежда тя, да се развиват на раздираната от война родна планета на Аутоботи и Десептикони, визуалното и креативно разнообразие, което War for Cybertron предлага, е впечатляващо. До степен никога да не се налага да виждате едни и същи гледки по време на всяка една от 13-те части на основната солова кампания.

За разлика от предните части, в началото на всяка задача играта не ви дава възможност да избирате от дългия списък с Трансформъри. Вместо това за всеки сценарий ще разполагате с точно един Аутобот или Десептикон. Може да изглежда като ненужно ограничение, но на практика е позволило на авторите да създадат структурата на нивото около конкретния робот и неговите специфични особености, а не обратно.

Това превръща отделните задачи в уникално предизвикателство за възможностите на конкретния робо-герой.

Единственото, което може би ще ви липсва, е кооперативният режим от предходните части, но, за щастие, High Moon са се погрижили да ви компенсират щедро, добавяйки нови режими за игра плюс завръщането на някои стари (като Escalation например).


Сподели.