Съд в Лос Анджелис даде ход на делото на Аксел Роуз срещу Activision

Pinterest LinkedIn +

По внесения през 2010 г. иск за 20 милиона долара срещу гейм гиганта Activision Blizzard, подаден от Аксел Роуз във връзка с касовата игра Guitar Hero III, е насрочено дело, чието първо заседание ще се проведе на 1 февруари 2013.

При проведеното в началото на тази седмица съдебно изслушване съдията е постановил, че едно от двете обвинения, представени в иска – за нарушаване на клауза от договора между двете страни, е легитимно и достатъчно за завеждането на дело.

Второто – за измама (умишлено подвеждане по смисъла на договора), се анулира, тъй като срокът за внасянето му, установен от закона, не е спазен. Той е изтекъл няколко дни преди датата 28 ноември 2010 г., на която Аксел Роуз внася своя иск.

Когато е бил попитан защо го е изпуснал, при положение че е бил наясно със случая от самото начало, Роуз е обяснил, че Activision са му предложили като компенсация негова собствена игра, носеща името на Guns N' Roses и посветена на последния към днешна дата албум на групата Chinese Democracy.

Обвинението на музиканта срещу компанията е свързано с факта, че съгласявайки се класиката на GNR, Welcome to the Jungle, да бъде включена в плейлиста на играта, той е поставил условието в нея да няма и помен от Slash – бившия китарист на групата, с когото той води открита война от години. Slash не просто присъства в Guitar Hero III, но е и на обложката на играта.

Защитата на Activision изтъква, че договорът е подписан от представляващата интересите на Аксел Роуз компания GNR Music, а самият той няма правото да внася каквито и да било искове, тъй като авторските права над песента не са на негово име.

В последните години искове срещу Activision заведоха редица артисти, в това число Адам Ливайн от Maroon 5 и музикантите от No Doubt.

Сподели.