"Тор: Богът на гръмотевиците" или рецепта за милиони в стил "Холивуд"

Pinterest LinkedIn +

Традицията Холивуд да възражда популярни комикс поредици в последните години продължава с пълна сила и с появата на новия фентъзи блокбъстър "Тор: Богът на гръмотевиците" (Thor). Както и подобава за подобни внушителни адаптации, и този път зад божественото екранно нашествие стоят солидни цифри, изхарчени с едничката мисъл да донесат още повече нули в боксофиса.

В конкретния случай, зад финансирането на филма застава едно от големите холивудски студиа  - Marvel, което не е особено изненадващо, като имаме предвид, че става дума за екранизация именно на заглавие на Marvel Comics.

Изненадата по-скоро идва от факта, че реализацията на епичната приключенска история, вдъхновена от митологията на древните викинги, е поверена на възможно най-малко очакваното име - Кенет Брана (Kenneth Branagh). Макар ирландецът да е сред най-популярните имена в света на киното, то до момента сме свикнали да го свързваме далеч повече с различни комедийни адаптации по Шекспир (Хенри V, Много шум за нищо, Отело), отколкото със зрелищни блокбъстъри в 3D формат.

Антъни Хопкинс в "Тор: Богът на гръмотевиците"

Както се казва в подобни случаи обаче, по-добре да съжаляваш, че си опитал, отколкото че не си и Брана, подпомогнат от меко казано невероятния бюджет от 150 000 000 долара (повечето от които изхарчени за солидни визуални ефекти) се впуска в едно от най-амбициозните предизвикателства в живота си.  

Зрелищното пътуване във вселената на Марвел разказва за Бога на гръмотевиците от скандинавската митология, Тор, който, прокуден от родината си заради безразсъдството си, трябва да измине пътя от силен и арогантен войн до достоен наследник на престола на планетата Асгард.

Натали Портман и Крис Хемсуърт в "Тор: Богът на гръмотевиците"

Както и в куп подобни продукции досега, еволюцията му предстои не другаде, а на земята, където, докато води битка срещу силите на злото, той научава куп ценни житейски уроци и среща любовта. Макар и да не блести с особена оригиналност и като сюжет да звучи твърде сходно със средностатистическа мексиканска сапунка обаче, "Тор: Богът на гръмотевиците" няма да ви остави да скучаете и за минута, най-вече защото цялото приключение се развива на фона на изумителни 3D ефекти, които спокойно могат да се конкурират по мащаб дори с тези в "Аватар" (Avatar) и "Трон: Заветът" (Tron: Legacy).

Вниманието се задържа и от присъствието в каста на имена като Антъни Хопкинс  (Anthony Hopkins) и Натали Портман (Natalie Portman), макар фокусът да пада по-скоро върху австралиеца Крис Хемсуърт (Chris Hemsworth), чиято физика е способна да задържи в салоните сериозен процент от зрителите сред нежния пол.

"Тор: Богът на гръмотевиците"

В заключение, можем да ви препоръчаме възможно най-големия екран, солидна купа пуканки, нагласа за двучасово неангажиращо приключение и успокоението, че най-печелившите заглавия в историята на киното неслучайно са именно колосалните блокбъстъри. А "Тор: Богът на гръмотевиците" е точно от тях. 


Сподели.