Топ 12 от най-скандалните участници на Евровизия (Видео)

Pinterest LinkedIn +

"Евровизия" е конкурс, който всяка година се очаква с особено нетърпение не само от любителите на съвременната популярна музика, но и от неуморните търсачи на сензации. И макар напоследък да се залага на по-изчистени и класически сценографии, имаше времена, когато шоуто понякога граничеше с кича и абсурда.

В този ред на мисли нека си припомним едни от най-скандалните участници в популярния европейски форум:

 

12. Les Fatals Picards – L'amour à La Française (Франция 2007)

Ако по някаква причина сте привлечени от енергични, хаотично подскачащи по сцената французи, облечени във взривоопасна комбинация от класическо черно и яркорозово, то горещо ви препоръчваме тази симпатична банда.

И не, не сме пропуснали ангелските крила и странния пухест вратен аксесоар, послужили за украса на част от членовете на бандата, просто не искахме да ви развалим изненадата. За жалост обаче журито и публиката не оценяват подобаващо идеята и в крайна сметка Франция завършва на незавидното 22-ро място в компанията на Великобритания.

 

11. Gypsy.Cz – Aven Romale (Чехия 2009)

Супергероите и техните производни винаги са ни били любимци, но сценичният костюм на чешкия представител определено ни идва в повече. За ефекта допринася и зрелищната хореография, включваща маршируване, както и странните движения с ръце, наподобяващи шамански танц за дъжд. Но дори и те не помогнаха за по-предно класиране на песента, която "шокиращо" завърши на последно място със скромния резултат от 0 точки. 

 

10. LT United – We Are the Winners (Литва 2006)

Сериозна цел си поставя латвийската група LT United, иронично самообявявайки се за победител още със заглавието на конкурсната си песен. Но едва ли и самата банда е възлагала големи надежди, въпреки че изненадващо парчето се радва на голяма зрителска подкрепа. Стратегията да се иронизира поведението и клишираните послания на политическите лидери носи на изпълнителите почетното шесто място на финала. 

 

9. Rambo Amadeus – Euro Neuro (Черна гора 2012)

Още една песен с политическо-икономически привкус намира място сред най-запомнящите се изпълнения на сцената на "Евровизия". За жалост музикалната заигравка с европейската валута не носи очакваните дивиденти на представителя на Черна гора и той не успява да премине полуфиналите. 

 

8. Teapacks – Push the Button (Израел 2007)

Признаваме, че се забавляваме безкрайно много, слушайки това музикално творение, и си припяваме разпалено "Push the button! Push the button!". И понеже сме пристрастни, оставяме на вас да дадете оценка за костюмите, сценографията и изпълнението – просто не са за изпускане.

 

7. Zdob si Zdub – So Lucky (Молдова 2011)

Как да сме оригинални на "Евровизия"? Лесно – нека си сложим огромни триъгълни шапки. Тази максима явно изповядват ексцентричните молдовски състезатели Zdob si Zdub. Иронията е, че това не е първото им участие на този музикален форум (справка – "Евровизия" 2005), но някои хора явно никога не си взимат поука.

 

6. Laka – Pokušaj (Босна 2008)

Шармантни булки на средна възраст, къдрокоса перачка със странни танцувални движения (която в реалния живот е сестра на основния солист) и певец с неподражаем стил са малка част от изненадите, които представителите на Босна и Херцеговина ни поднесоха през далечната 2008 г. Изненадващо за много хора обаче песента достигна финал и дори се класира на престижното 10-то място.

 

5. Pirates Of The Sea – Wolves Of The Sea (Латвия 2008)

Пиратската тема е винаги актуална и привлича много почитатели на морето, рома и приключенията. Не такъв е случаят обаче с иначе толкова приятната латвийска група, явила се на "Евровизия" през 2008 г., която не може да се похвали с много положителни музикални отзиви от критиците. Въпреки това изпълнителите толкова се сливат с пиратската тематика, че стават симпатични на зрителите и дори отиват на финалите, завършвайки на почетното 12-то място.

 

4. Conchita Wurst – Rise as a Phenix (Австрия 2014)

Един от най-разпознаваемите участници на "Евровизия" у нас е Кончита Вурст, на която много хора обърнаха внимание не заради безспорния музикален талант, а заради транссексуалния ѝ сценичен образ. В действителност скандалната провокация има за цел да внуши толерантност и приемане на нестандартното, но не сме сигурни, че успя да го постигне.

 

3. Lordi – Hard Rock Hallelujah (Финландия 2006)

Почитателите на ненадминатия скандинавски хард рок откриха себе си във финландската група Lordi и нейното незабравимо участие на "Евровизия" 2006. Песента се превърна в любима на всички и очаквано грабна крайната победа. Костюмите, гримът и цялостната концепция на изпълнението, така типични за бандата, просто трябва да се видят, защото не подлежат на описание.

 

2. Dustin The Turkey – Irelande Douze Pointe (Ирландия 2008)

Абсолютният ни личен фаворит от иначе така богатата на колоритни участници 2008 година е плюшената пуйка диджей Дъстин, която непонятно как Ирландия селектира за свой представител на музикалния конкурс. Пуйката е снабдена със специален диджейски пулт и арфа (?!?), а компания на сцената ѝ правят богато орнаментирани танцьори, щедро развяващи аксесоари от перушина. Горещо се препоръчва на любителите на класическата "Евровизия" в ретро стил.  

 

1. Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (Украйна 2007)

И ако пуйката Дъстин не е достатъчно нестандартен участник, то пригответе се! На сцената излиза украинската сензация Верка Сердючка с култовата фраза "Sieben, sieben, a lu-lu, sieben, sieben, ein, zwei!". Визията на дамата може да бъде определена като футуристична с множество ярки и блестящи елементи, които не се препоръчват за зрители без чувство за хумор. Участието е едно от най-запомнящите се на "Евровизия" и дори носи престижната втора позиция на украинската сензация. 

 

Има още много изпълнители, които безспорно заслужават място в класацията. За съжаление в последно време се забелязва отчетливата тенденция участниците в конкурса да залагат на по-сериозни политически и социални послания, което в голяма степен ни лишава от шоуто и зрелището. И все пак живеем в информационната ера – ако изпитате носталгия по златните години на "Евровизия", пуйката Дъстин и Верка Сердючка са на един клик разстояние.  

Сподели.