Топ 10 преди 10 - или филмите, които трябва да покажете на децата си

Pinterest LinkedIn +

Frozen (Леденото кралство), Angry birds (Angry Birds: Филмът) и Zootropolis (Зоотопиа)? Не! Както казват мъдрите хора, първите седем години са най-важни, особено за подрастващите киномани. Преди да бъдат заляти от холивудски блокбъстъри, 3D фекти и телевизионни сериали, покажете на децата си съкровищата на българското и световно детско кино.

Вижте кои са десетте детски филмчета, които според мен трябва да оглавяват списъка за гледане на малките зрители! 

 

Войната на таралежите

"Аз съм българче, обичам българските филми". Това ще прокламира детето ви след като изгледа първите няколко филма от списъка ми. Романът на братя Мормареви се превръща в сериал, състоящ се от пет епизода.

Сюжетът се развива, разбира се, в началното училище. Главната нишка е спортът. Историята ще научи децата ви как с мотивация, изобретателност, хитрост и маалко родителска помощ могат да постигнат всичко, което си наумят.

 

Таралежите се раждат без бодли

Децата ви не само ще развият креативността и изобретателността си, но ще научат и как един ден биха могли да се превърнат в душата на компанията! Не ми вярвате? Ето ви един цитат от филма като доказателство:

"-Ще можеш ли да донесеш малко луканка от къщи?

- Ако не я изям по пътя!"."

Все още не сте напълно убедени? Ето още един цитат: "Когато татко се ядоса на мама, чупи чаши. Това е защото жена не се удря. Ама е по-скъпо."


Куче в чекмедже

Абсолютно всяко дете си мечтае да има домашен любимец! Филмът "Куче в чекмедже" ни показва как едно малко момченце се сдобива с нов най-добър приятел срещу три лева и осемдесет стотинки и шест трамвайни билета.

За да е още по-вълнуващо, продавачът е крадец! Три лева и осемдесет стотинки и шест трамвайни билета си е висока цена, когато си толкова малък, затова кученцето е общо притежание - обичано от тримата си собственици Митко, Андро и Стефан.

 

Тримата глупаци

Анимационните филмчета също са задължителна част от колекцията, предназначена за аудитория под 10-годишна възраст. Такива се намират и в българската кино-индустрия! В единадесетте късометражни филма тримата глупаци имат преки срещи с автомобил и с крава, превръщат се в ловци, педагози, атлети и рибари и дори успяват да отидат на ресторант. Епизодите са кратки, което също ги прави особено подходящи за малки деца!
 

 

Ну, погоди!

Първи урок по руски за вашето дете под десет години. "Ну, погоди" означава в превод "Само почакай!" и разкрива в едно изречение сюжета на анимационното филмче, проследяващо приключенията на Вълка, който преследва Заека, за да го изяде! Не се притеснявайте, това винаги се оказва невъзможно!

Отличителната черта на "Ну, погоди!" в сравнение с другите подобни анимации е, че Заекът всъщност гледа почти приятелски на преследвача си и винаги е готов да му помогне. Не подлите номера, а доброто ще спаси света!

 

The Lion King (Цар лъв)

Класика, на фона на която дори и родителите ще проронят някоя сълза. От Walt Disney знаят как да създават детски филмчета, от които и възрастните не могат да откъснат очи. Децата ви ще научат за "кръговрата на живота", приятелството, смелостта, любовта, силата на семейната жилка, гордостта и отмъщението - някои от главните съставки на житейския опит.

Гарантирам, че мелодията на Hakuna Matata ще ви преследва дълго след крайните надписи на филма.


Harry Potter (Хари Потър)

Все още чакам совата си от Hogwarts. И вярвам в магия. И се надявам да опитам шоколадовите жабки, с картички снимки на велики магьосници. Не позволявайте на децата си да загубят магията. Животът на мъгълите е достатъчно скучен.

Приключенията ви чакат на перон девет и три-четвърти! Хубавото е, че магията никога не свършва - осем филма по-късно ни предстои премиерата на "Фантастични животни и къде да ги намерим"  - новият филм за магическия свят на Хари, но без неговото участие.


Monsters Inc. (Таласъми ООД)

Какво се размърдва под леглата на децата ви след като загасите лампите? Има ли нещо скрито в килера? Кошмарите само сънища ли са или истинска реалност, която на дневна светлина ни се струва твърде фантастична?

Покажете на децата си, че дори и да съществуват, таласъмите въобще не са страшни! Точно обратото - оказва се, че "чудовищата" също имат сърца и могат да бъдат истински приятели. След филма ще пестите от ток, защото децата ви най-накрая ще са съгласни да спят на тъмно!


Finding Nemo (Търсенето на Немо)

Finding Nemo е анимационният филм, успял да измести The Lion King от първото място в класацията "Най-печеливш анимационен филм за всички времена". Очевидно не само Walt Disney, но и Pixar са добри в покоряването на детските сърца.

Историята ни запознава с приключенията на рибата-клоун Марлин и сина му Немо. Да не забравяме и рибката Дори, която дори се сдобива със своя собствена анимация, която също ще можем да гледаме скоро!


The Little Prince (Малкият принц)

Шедьовърът на Антоан дьо Сент-Екзюпери се сдобива с екранизция, номинирана за Оскар през 2015.Човек никога не е твърде пораснал за тази история, но колкото по-рано запознаете децата си с нея, толкова по-лесно ще могат те от своя страна да различават шапките от боите, глътнали слон, навлизайки в света на възрастните. А вие можете ли да нарисувате на децата си овца? А да се грижите за розите си?

Сподели.